Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/09/2005

Οι θέσεις του ΣΥΝ σχετικά με την κατάσταση στους ΧΥΤΑ

Δήλωση του Μ.Παπαγιαννάκη, μέλους ΠΓ και υπεύθυνος για τον κύκλο Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΝ

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για τον κύκλο οικολογίας και περιβάλλοντος του ΣΥΝ, έκανε την εξής δήλωση σχετικά με την κατάσταση στους ΧΥΤΑ:

«Kανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται με την απεργία των εργαζομένων στην Χωματερή. Διαπιστώνουν και θυμίζουν σε όλους μας, ότι τίποτε δεν προχωράει σε σχέση με ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα του Λεκανοπεδίου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του. Η Χωματερή είναι ήδη κορεσμένη και απειλεί την υγεία των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον. Οι νέοι ΧΥΤΑ δεν προχωρούν, ενώ, ακόμη και αν προχωρήσουν, θα λύσουν ένα μικρό μόνο μέρος του συνολικού προβλήματος και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η λυματολάσπη, που έτσι κι αλλιώς παρανόμως πηγαίνει στην Χωματερή, αποτελεί βαριά απειλή, ιδίως μόλις αρχίσουν οι βροχές. Η «εδαφοποίηση» της είναι προφανώς αποτυχημένη, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αρχίσει και πώς θα αξιοποιηθεί η ξήρανσή της στην Ψυττάλεια. Σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον και τους ανθρώπου λύσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων (πολιτικές για τη μείωση του όγκου τους, ανακύκλωση κλπ.) ούτε καν μελετώνται. Είναι προφανές ότι επείγει δραματικά να διαμορφωθεί μια συνολική και συνεκτική πολιτική για την Αθήνα και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου παρουσιάζονται παρόμοια αδιέξοδα και προβλήματα.

Ο ΣΥΝ επαναλαμβάνει τις θέσεις του για το ζήτημα, και συγκεκριμένα ζητάει:

-Να δεσμευτεί η Κυβέρνηση σε ένα πρόγραμμα για το κλείσιμο της Χωματερής Ν. Λιοσίων και βέβαια την μη επέκταση του σε πλαϊνούς χώρους υπό το πρόσχημα «νέας» χωματερής.

- Να προχωρήσει ταχύτατα η κατασκευή και λειτουργία των νέων ΧΥΤΑ.

-Να σταματήσει η εναπόθεση λυματολάσπης στα Λιόσια. Να προχωρήσει με επείγουσες διαδικασίες η ξήρανση της λυματολάσπης και οι τρόποι αξιοποίησης της έξω από την Ψυττάλεια.

-Να διαμορφωθεί επιτέλους ένα σχέδιο για την διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, με βάση τις γενικές κατευθύνσεις που ισχύουν και στις άλλες χώρες της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην μείωση τους στην πηγή, στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών, την ανακύκλωση και με στόχο την ριζική μείωση κάθε χρόνο των απορριμμάτων και αποβλήτων που θα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ ή άλλες ανάλογες μορφές διάθεσης τους.»

To Γραφείο Τύπου