Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/07/2007

Δήλωση Γ.Τόλιου, σχετικά με τα μέτρα της Commission για το κρασί και τους αμπελουργούς

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, σχετικά με τα μέτρα της Commission για το κρασί και τους αμπελουργούς, έκανε την παρακάτω δήλωση:

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες (04/07/07) τις τελικές αποφάσεις για την αναθεώρηση της «Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Κρασιού». Πρόκειται για απόφαση που κινείται στη λογική των αρχικών προτάσεων της Επιτροπής, «στρογγυλευμένη» σε ορισμένα σημεία για την άμβλωση των αντιδράσεων. Ωστόσο η κύρια αιχμή μείωση της παραγωγής παραμένει, με το ξερίζωμα εκατομμυρίων στρεμμάτων αμπελώνων και χιλιάδων μικροπαραγωγών. Ταυτόχρονα διευκολύνεται η συγκέντρωση της παραγωγής σε μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς να μπαίνουν φραγμοί στις εισαγωγές, ούτε στις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις κρασιού στην κατανάλωση.

2. Ειδικότερα η Commission αποφάσισε την πριμοδότηση για πέντε χρόνια, το ξερίζωμα 2.000.000 στρεμμάτων αμπελώνων (υψηλότερη πριμοδότηση το 2008 και φθίνουσα ως το 2013) προκειμένου να μειωθεί άμεσα η παραγωγή, ενώ από το 2014 απελευθερώνει τις νέες φυτεύσεις για τους ανταγωνιστικούς (μεγάλους) παραγωγούς.

Επίσης το σύστημα της εισοδηματικής ενίσχυσης εφαρμόζεται και στην παραγωγή κρασιού με βάση την έκταση, τον όγκο παραγωγής και τις δαπάνες ενίσχυσης στο παρελθόν. Τα συνολικά κονδύλια στήριξης του κλάδου παραμένουν στο ίδιο ύψος (1,2 δις ? το χρόνο) και απʼ αυτά 20% περίπου προβλέπεται να πάει στο δεύτερο πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη), δηλαδή μέτρα προώθησης του προϊόντος, εγκατάστασης νέων παραγωγών, προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης, κα. Επίσης αποφασίστηκε η συνέχιση της απαγόρευσης εισαγωγών γλεύκους (μούστου) για οινοποίηση και εμπλουτισμό, ενώ καταργήθηκε η στήριξη της απόσταξης, καθώς των ιδιωτικών αποθεματοποιήσεων και η χρήση ζάχαρης για εμπλουτισμό, με στόχο τη μείωση των πλεονασμάτων. Τέλος αποφασίστηκε η κατάταξη των κρασιών σε δύο κατηγορίες: Ποιοτικά Γεωγραφικής Ένδειξης και Ονομασίας Προέλευσης και κρασιά απλής ετικέτας (ποικιλία και έτος παραγωγής). Δυστυχώς στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί, δηλαδή η εξασφάλιση τιμών στα σταφύλια που να διασφαλίζουν το εισόδημα τους, αφέθηκε στους νόμους της αγοράς, δηλαδή ότι συμφέρει τις μεγάλες οινοποιητικές επιχειρήσεις.

3. Για τη Ελλάδα η αναθεώρηση της ΚΟΑ Κρασιού, θα έχει δυσμενείς συνέπειες για το σύνολο της παραγωγής και τους μικρομεσαίους αμπελουργούς. Αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και στη λαϊκή κατανάλωση, η οποία θα βιώνει ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις και τελικά θα πει το «κρασί…κρασάκι». Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την αποδοχή των συγκεκριμένων επιλογών. Συνολικά με την αναθεώρηση της ΚΟΑ κρασιού, κλείνει ο κύκλος αναθεώρησης της αγοράς όλων των αγροτικών προϊόντων, που επέβαλε η νέα ΚΑΠ και έχει φέρει σε δεινή θέση τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, στην Ελλάδα και σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ. Κατά συνέπεια για λόγους κοινωνικούς, αναπτυξιακούς, περιβαλλοντικούς, κλπ, χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ με στόχο τη στήριξη της οικογενειακής γεωργίας μαζί και της αμπελουργίας, αύξησης των κονδυλίων για αγροτική ανάπτυξη, καθώς των κονδυλίων στήριξης των μεσογειακών προϊόντων, που είναι ελλειμματικά στο χώρο της ΕΕ.

To Γραφείο Τύπου