Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/07/2007

Δηλώσεις Αλ. Αλαβάνου μετά από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων στην ALPHA BANK - Δηλώσεις και για το θέμα των ομολόγων και τις πυρκαγιές

Συνάντηση είχε σήμερα Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Δ.Στρατούλης με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων στην ALPHA BANK,

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Εμείς, ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είχαμε αντιταχθεί στους νόμους της Ν.Δ. του 2005 και του 2006 που εντάσσανε τους τραπεζοϋπαλλήλους στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, παραβιάζοντας τις συλλογικές συμβάσεις τους. Αυτοί οι νόμοι ήταν αντισυνταγματικοί και καταδικάστηκαν από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Στην περίπτωση των τραπεζοϋπαλλήλων της ALPHA BANK, όμως, η κυβέρνηση προχώρησε ακόμη παραπέρα. Όχι μόνο αξιοποιεί αυτούς του νόμους, αλλά τους παραβιάζει κιόλας υπέρ της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων, παραβιάζει τις ρυθμίσεις που η ίδια έκανε. Ετσι, με απευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό, ανατέθηκε η μελέτη σχετικά με τις οφειλές της Τράπεζας στο ΕΤΑΤ. Δεν υπήρξε ενημέρωση των εργαζομένων, δεν αναγνωρίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων να κάνουν παρέμβαση σε αυτή την διαδικασία. Πρόκειται για μια σωρεία παρανομιών, που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης. Εμείς ο Συνασπισμός θα αντιδράσουμε, θα επανακαταθέσουμε ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας στη Βουλή, θα κάνουμε ότι μπορούμε να μην περάσει η νομοθετική ρύθμιση από το τμήμα διακοπών της Βουλής, το οποίο ειδικεύεται στις βρόμικες δουλειές των κυβερνήσεων. Τρίτον θα φέρουμε άμεσα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί παραβιάζει, ανάμεσα στα άλλα, τις οδηγίες για το δικαίωμα διαβούλευσης των εργαζομένων και για τα θέματα ανταγωνισμού».

Εξάλλου,  σε ερωτήσεις δημοσιογράφων απάντησε:

Για τα ομόλογα

Θα περίμενε κανείς ο Πρωθυπουργός να είναι στα δάση και να δίνει σήμερα την πρώτη μάχη για τα θέματα περιβάλλοντος.

 Αντί γιʼ αυτό βρίσκεται μέσα σε έναν υπόνομο όπου δυστυχώς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται σε έναν πόλεμο λάσπης. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πρέπει να μπει τέλος. Κανείς δεν πρέπει να έχει αυτοδυναμία. Πρέπει να ανοίξουνε νέες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα φέρουν τα προβλήματα της κοινωνίας, της οικολογίας και της χώρας στο επίκεντρο και όπου η ενωμένη και ριζοσπαστική Αριστερά αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες.

Σχετικά με τις πυρκαγιές και το θέμα του ΥΠΕΧΩΔΕ

Επικρατεί ένα πλήρες αλαλούμ στην αντιμετώπιση του θέματος των πυρκαγιών. Εχουμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν τα δάση. Εχουμε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο είναι υπεύθυνο για την Πυροσβεστική. Εχουμε το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει την ευθύνη της πολιτικής προστασίας. Και τώρα προστίθεται και το Υπουργείο Δημοσίων Εργων για να κάνει την αναδάσωση και αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τη στιγμή, μάλιστα, που το Υπουργείο Δημοσίων Εργων έχει πάρει χρυσό μετάλλιο στις παραβιάσεις των περιβαλλοντικών οδηγιών της Ε.Ε. Αυτές τις επιδόσεις θα έπρεπε να βλέπει ο Υπουργός Περιβάλλοντος, αντί να επιτίθεται στον Τύπο, που με βάση ακριβώς αυτά τα στοιχεία κάνει μια θεμελιωμένη κριτική στη δράση του Υπουργείου.

Εμείς επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για ενιαίο φορέα αντιμετώπισης των πυρκαγιών, σύμφωνα με το διακομματικό πόρισμα της Βουλής που θα συντονίζει, αντί να αποσυντονίζει και να διαλύει, τους διάφορους μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής.

To Γραφείο Τύπου