Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/07/2007

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ «ΡΕΣΑΛΤΟ»

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων και της Πολιτικής Κίνησης Κερατσινίου ΣΥΝ

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες «παρενοχλήσεις» των αστυνομικών αρχών σε πολίτες που συχνάζουν στο νεολαιίστικο πολιτιστικοκοινωνικό στέκι «ΡΕΣΑΛΤΟ», της περιοχής του Κερατσινίου, χωρίς να έχουν διαπράξει καμία απολύτως αξιόποινη πράξη, επισημαίνουμε ότι τέτοια φαινόμενα, που δυστυχώς απαντώνται ολοένα και συχνότερα, εντάσσονται  σε μια αυθαίρετη λογική «προληπτικής» καταστολής και εμπεδώνουν ένα κλίμα αστυνομοκρατίας, που αποτελεί διαρκή εστία απειλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο άνευ σοβαρής αιτίας συστηματικός έλεγχος ταυτοτήτων από αστυνομικά όργανα, έχει πλέον εξελιχθεί σε μια καθημερινή αστυνομική πρακτική κατατρομοκράτησης νεολαίων με ιδιαίτερη προτίμηση σε όσους και όσες εκφράζουν μια πολιτικοποιημένη στάση ζωής.

Αυτή η αντιδημοκρατική πρακτική της Αστυνομίας έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει ρητά ότι για την διακρίβωση ελέγχου στοιχείων ταυτότητας απαιτείται προηγουμένως η έγερση βάσιμων στοιχείων για πιθανολογούμενη διάπραξη αδικημάτων και μάλιστα τεκμηριωμένη.

Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι αυτοί, όπως γίνονται, εμπεριέχουν το στοιχείο της αυθαιρεσίας και της καταστολής.

Καλούμε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης να παρέμβει ώστε να καταργηθούν τέτοιου είδους πρακτικές από την ΕΛ.ΑΣ. που καταστρατηγούν συνταγματικά ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Τμήμα Δικαιωμάτων  Π.Κ. Κερατσινίου ΣΥΝ