Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/07/2007

Kοινές εκδηλώσεις ειρήνης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) της Τουρκίας, με κύριο θέμα την κοινή τους πρόταση για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών Ελλάδας – Τουρκίας.

Κοινή έκκληση του ΣΥΝ και ODP: Ας οικοδομήσουμε γέφυρες ειρήνης στο Αιγαίο, όσο γίνεται περισσότερες.

photo photo photo

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος από τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής Π.Τριγάζη, το μέλος της ΚΠΕ Σ.Σιώκο και ευρεία αντιπροσωπεία της Ν.Ε. Λέσβου, επισκέφθηκε σήμερα Σάββατο, 7 Ιουλίου 2007 το Αϊβαλί, όπου θα συμμετέχει στις κοινές εκδηλώσεις ειρήνης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) της Τουρκίας, με κύριο θέμα την κοινή τους πρόταση για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών Ελλάδας - Τουρκίας.

Σε διάσκεψη που οργάνωσε το ODP οι δυο πρόεδροι έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή έκκληση για την ειρήνη. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μετέφερε στο ODP και μήνυμα αλληλεγγύης του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Αντίστοιχη εκδήλωση οργανώνει η Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΝ την Κυριακή 8 Ιουλίου, ώρα 10:30 π.μ. στο Εμπορικό Επιμελητήριο στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή πολυμελούς αντιπροσωπείας του ODP.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι κοινωνικών και φιλειρηνικών οργανώσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επίσης διαβάστηκαν μηνύματα αριστερών κομμάτων και οργανώσεων ειρήνης της Ευρώπης.

Ακολουθεί το κείμενο της Κοινής Εκκλησης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP).


Κοινή έκκληση του Συνασπισμού και του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP)

Για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας.

Για την ειρήνη και την πρόοδο των λαών μας, ενάντια στον μιλιταρισμό και σωβινισμό.

Η Ελλάδα και η Τουρκία διαθέτουν τεράστιους πόρους για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί των δύο χωρών ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πάνω από διπλάσιοι του ευρωπαϊκού και Νατοϊκού μέσου όρου. Η συνέχιση του κυνηγητού των εξοπλισμών ανάμεσά τους είναι καταστροφική για τις δύο χώρες και λαούς. Ωφελεί μόνο τις πολεμικές βιομηχανίες και εκείνους που θέλουν να εφαρμόζουν το δόγμα «διαίρει και βασίλευε» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξυπηρετεί τα σχέδια πολέμου των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με τη θλιβερή πραγματικότητα, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες στον κόσμο ως προς την εισαγωγή όπλων και τις στρατιωτικές δαπάνες, σπαταλώντας έτσι τεράστιους πόρους, τη στιγμή που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν οξύτατα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Αντιτιθέμεθα σθεναρά στο μιλιταρισμό και σωβινισμό, καθώς και στην καλλιέργεια εθνικιστικής έχθρας ανάμεσα στους λαούς μας.

Το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) και ο Συνασπισμός διακηρύσσουν ότι η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για τους λαούς της Τουρκίας και Ελλάδας. Τα προβλήματα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις μπορούν και πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά, με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Κάνουμε έκκληση για ευρεία υποστήριξη της κοινής μας πρότασης για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και Τουρκίας, ως ένα ουσιαστικό βήμα προς την πραγματική ειρήνη, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανάπτυξη των δύο χωρών. Θα είναι, επίσης, σοβαρό πλήγμα ενάντια στις δυνάμεις του μιλιταρισμού, κέρδος για τη δημοκρατία και για μια κουλτούρα ειρήνης, αντί της σημερινής κατάστασης του «μη-πολέμου».

Διακηρύσσουμε, ότι η σύγχρονη ασφάλεια είναι πολυδιάστατη. Περισσότερα όπλα δεν σημαίνουν περισσότερη ασφάλεια, σημαίνουν λιγότερη.

Δηλώνουμε άλλη μια φορά: η γειτονιά θέλει ειρήνη και συνεργασία!

Ας κάνουμε τη «διπλωματία των πολιτών» και τη δράση από τα «κάτω» έναν αποφασιστικό παράγοντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ας οικοδομήσουμε γέφυρες ειρήνης στο Αιγαίο, όσο γίνεται περισσότερες.

Αϊβαλί - Μυτιλήνη, 7 Ιουλίου 2007

To Γραφείο Τύπου