Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/07/2007

Περίοδος 2001-2006: 1,25% υψηλότερος ο ελληνικός πληθωρισμός από αυτόν της ευρωζώνης

«Η έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων αντανακλάται σε σημαντικές αυξήσεις του περιθωρίου κέρδους»

«Οι δημόσιες προμήθειες παραμένουν προβληματικές»

Αποκαλυπτική απάντηση του Επιτρόπου Αλμούνια στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Την σοβαρή απόκλιση προς τα πάνω του πληθωρισμού στην Ελλάδα έναντι αυτού στην ευρωζώνη και τις δυσλειτουργίες στις αγορές των προϊόντων  και υπηρεσιών στην Ελλάδα που αυξάνουν τα αντίστοιχα περιθώρια κέρδους λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, επισημαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αλμούνια σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην ερώτηση του ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί κατά πόσο οι δυσλειτουργίες στις βασικές αγορές προϊόντων στην Ελλάδα συμβάλουν στον υψηλό πληθωρισμό και ποιες είναι οι δέουσες ενέργειες που πρέπει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση.

Στην απάντηση του ο κ. Αλμούνια, αφού τονίζει ότι την περίοδο 2001-2006  «ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρέμεινε κατά μέσο όρο γύρω σε 3½ εκατοστιαίες μονάδες δηλαδή περίπου 1¼ εκατοστιαία μονάδα υψηλότερος σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ». Αναφερόμενος στα αίτιο ο αρμόδιος Ισπανός Επίτροπος επισημαίνει την κυβερνητική απραξία και τονίζει χαρακτηριστικά ότι: «η έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων αντανακλάται συχνά σε σημαντικές αυξήσεις του περιθωρίου κέρδους, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών παραγωγής και την τροφοδότηση του πληθωρισμού»

Συνεχίζοντας ο κ. Αλμούνια σημειώνει, ως δευτερογενές αίτιο του πληθωρισμού κερδών, το γεγονός ότι ο υψηλος πληθωρισμός ασκεί πιέσεις για αυξήσεις των μισθών. Επί λέξει αναφέρει ότι: «Με τη σειρά του, ο πληθωρισμός τείνει να ασκεί πίεση για την αύξηση των μισθών, φαινόμενο το οποίο μπορεί να επιδεινωθεί ή να μετριαστεί σε συνάρτηση με τους υφιστάμενους μηχανισμούς καθορισμού των μισθών»

Τέλος, στην απάντηση του ο κ. Αλμούνια «καρφώνει» την ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι «οι δημόσιες προμήθειες παραμένουν προβληματικές», διαπιστώνει προβλήματα στο επίπεδο των «επαγγελματικών υπηρεσιών» καθώς και στο επίεδο της έρευνας και ανάπτυξης. Επισημαίνει συγκεκριμένα  ότι  «τα μέτρα που πρέπει να συνοδευτούν από την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά, που είναι ένας βασικός τομέας στον οποίο οι επιδόσεις της Ελλάδας παραμένουν μεταξύ των λιγότερο ικανοποιητικών στην ΕΕ. Επιπλέον, οι δημόσιες προμήθειες παραμένουν προβληματικές, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται πολλές καταγγελίες στην Επιτροπή.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Ο ελληνικός πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερος του μέσου όρου της ευρωζώνης διαβρώνοντας το εισόδημα των ελλήνων πολιτών αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, γιατί στην Ελλάδα με κυβερνητική ευθύνη βασιλεύουν τα καρτέλ και απουσιάζει ο υγιής ανταγωνισμός. Αφιερώνουμε τα στοιχεία και την απάντηση του κ. Αλμούνια στον έλληνα πρωθυπουργό καθώς και στους συναρμόδιους υπουργούς, που ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα, εξαιτίας της πολιτικής τους, δεν υπάρχει ακρίβεια, λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός και έχει εξυγιανθεί το σύστημα των δημόσιων προμηθειών»     

To Γραφείο Τύπου