Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/07/2007

Δηλώσεις από τη συνάντηση Αλαβάνου με τον Δήμαρχο Ηλιούπολης - Δηλώσεις Αλαβάνου για τη ΔΕΗ Κοζάνης

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και το μέλος της Π.Γ. και  γραμματέας της Β' Αθήνας του ΣΥΝ Σόφη Παπαδόγιαννη  και ο κ. Μπ. Μεδούρης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής είχαν συνάντηση με το Δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Γ.Αναγνώστου. Το Δήμαρχο συνόδευαν οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Κ.Λύτρας και Κ.Κονδύλης

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Αλέκος Αλαβάνος

Είχαμε μια συνάντηση με το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στην Ηλιούπολη. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι στην Ελλάδα δεν ισχύει το Σύνταγμα για την υπεράσπιση του δάσους, για την υπεράσπιση των δημοσίων χώρων. Ισχύουν όμως οι ρυθμίσεις του Σουλτάνου, τα διάφορα χοτζέτια, τα οποία επικαλούνται καταπατητές και μάλιστα με τον τρόπο που οι ίδιοι τα ερμηνεύουν και όχι τα ελληνικά δικαστήρια.  

Με αυτή την έννοια εμείς θέλουμε να δώσουμε πλήρη στήριξη, στην προσπάθεια όλης της δημοτικής αρχής της Ηλιούπολης, προκειμένου να υποστηρίξουν το δημόσιο χαρακτήρα που έχουν 220 στρέμματα αστικής γης, 160 στρέμματα στην βουνοπλαγιά του Υμηττού και ευρύτερα 6000 στρέμματα μέχρι την κορφή του Υμηττού, τα οποία σήμερα αμφισβητούνται.

Πιστεύουμε ότι η κατάσταση πρέπει να εκκαθαριστεί αμέσως, να υπάρξουν οριστικά παραχωρητήρια από την κτηματική εταιρεία του δημοσίου και από το Υπουργείο Οικονομίας και όλες αυτές οι εκτάσεις να περάσουν στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με την ευκαιρία αυτή, όμως, θέλω να υπογραμμίσω πόσο αρνητικός είναι ο νόμος 3127 του 2003 για το Κτηματολόγιο, ο οποίος ουσιαστικά καταργεί το τεκμήριο του δημοσίου. Επομένως αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταργηθεί αυτός ο νόμος. Δεύτερον να επισημάνω τις μεγάλες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση  και ειδικά, όπως ενημερώθηκα, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος έχει ως σύμβουλό του ένα μέλος από αυτή την ομάδα που σχετίζεται με τους καταπατητές, το οποίο μάλιστα είχε διοριστεί και στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Να σκεφτεί κανείς δηλαδή Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που θα έπρεπε να προασπίζει την ιδιοκτησία του δημοσίου να έχει ως μέλος  του Συμβουλίου της ένα μέλος μιας ομάδας καταπατητών, οι οποίοι αμφισβητούν από το δημόσιο δασικές εκτάσεις και αστικές εκτάσεις στην Ηλιούπολη αλλά και στην Αργυρούπολη και στον Αλιμο τεράστιας οικονομικής αξίας.

Εμείς στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις, θα τις στηρίξουμε ξανά και στη Βουλή και σε κάθε κινητοποίηση που θα γίνει.

Δήμαρχος Ηλιούπολης

Ειχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού τον κ. Αλαβάνο, σχετικά με την προάσπιση της ακίνητης περιουσίας. Στην πόλη μας είναι το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί το Δήμο, απασχολεί τις δημοτικές παρατάξεις. Θέλω από την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την ευαισθησία την οποία έδειξε και άκουσε τα αιτήματά μας. Βεβαίως ο αγώνας αυτός, που είναι κοινός αγώνας όλων των πολιτών, όλων των δημοτικών παρατάξεων και διαδημοτικός, θα έλεγα, γιατί συμμετέχει και ο Δήμος Αργυρούπολης και ο Δήμος Ελληνικού, θεωρούμε ότι η τελική του έκβαση θα είναι προς όφελος των πολιτών της πόλης μας. Θεωρούμε ότι η ακίνητη περιουσία ανήκει στο ελληνικό δημόσια, ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οτιδήποτε θα βρεθεί εμπόδιο στο δρόμο να ξέρει ότι θα βρει σύσσωμο το λαό της πόλης απέναντί του. Πιστεύουμε ότι και με τη συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας αυτός ο αγώνας θα είναι νικηφόρος.

Ερωτώμενος για τη ΔΕΗ Κοζάνης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε την παρακάτω δήλωση:

Θέλουμε να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στους κατοίκους της περιοχής Αγ. Δημητρίου, Ριακίου, στην περιοχή της Πτολεμαϊδας, στην Κοζάνη γιατί εκεί πέρα, όπως είναι γνωστό, το εργοστάσιο λιγνίτη έχει οδηγήσει σε μεγάλη υποβάθμιση περιβάλλοντος, σε προβλήματα υγείας, σε απαξίωση της γης. Παρʼ ότι υπάρχει επανειλημμένη δέσμευση των κυβερνήσεων ότι θα πάρουν μέτρα και για την μείωση της μόλυνσης και των άλλων συνεπειών αλλά και για την πρόσληψη κατοίκων της περιοχής, νέων ανθρώπων οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία σε μια περιοχή που έχει γίνει κόλαση από τη ΔΕΗ, δεν έχει γίνει τίποτε, με συνέπεια να είμαστε μπροστά σε αυτό το απονενοημένο διάβημα.  

Ζητάμε από την κυβέρνηση, προτού υπάρξουν συνέπειες, να δεχτεί ο ίδιος ο Υπουργός την αντιπροσωπεία των κατοίκων και να υλοποιήσει τις επανειλημμένες δεσμεύσεις για την πρόσληψή τους στη ΔΕΗ.

To Γραφείο Τύπου