Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/07/2007

Επίσκεψη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου στην Ψυτάλλεια

Την Ψυτάλλεια επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τα μέλη της Π.Γ. του ΣΥΝ Μ.Παπαγιαννάκη, Π.Λαφαζάνη,  τον Γ.Γαβρίλη, Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά, τον επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας» και  Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιά Θ.Δρίτσα,  τον Γρ.Μανουσάκη, εκπρόσωπο της ΚΟΕ και την Ελ.Σταματάκη από την ΑΚΟΑ.

Στη συνέχεια έγιναν δηλώσεις:

Αλέκος Αλαβάνος: Βρεθήκαμε εδώ αντιπροσωπεία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Είναι γνωστό ότι θέτουμε εδώ και χρόνια το πρόβλημα της Ψυτάλλειας, το οποίο είναι πολύ σοβαρό και έχει σχέση με το γενικότερο οικολογικό πρόβλημα της περιοχής, με τις πολύ έντονες οχλήσεις των κατοίκων του Πειραιά, της Πειραϊκής, του Περάματος και άλλων συνοικιών και με το γεγονός των μεγάλων καθυστερήσεων. Δυστυχώς, οι οχλήσεις αυτές συνεχίζονται ακόμη.

Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι το έργο πρέπει να μπει σε μια φάση γρήγορης ολοκλήρωσης. Έχουμε, εδώ και χρόνια, κάνει προτάσεις σχετικά με το ζήτημα της ξήρανσης και της αξιοποίησης του υλικού ως καυσίμου, όταν γίνονταν στην κυβέρνηση διάφορες ανεδαφικές συζητήσεις για το θέμα της εξαγωγής  λημμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουν αρχίσει, βέβαια,  κάποιες διαδικασίες, η ασβεστοποίηση και η ξήρανση, οι οποίες χρειάζεται να ολοκληρωθούν το ταχύτερο, διότι είναι γνωστό ότι όταν υπάρχουν οι νοτιοανατολικής κατεύθυνσης άνεμοι, οι πολίτες των συνοικιών πλήττονται από αφόρητη δυσωδία.

Πιστεύουμε ότι οι τεχνικοί της ΕΥΔΑΠ, του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν συμβάλλει πάρα πολύ σε αυτό το έργο, αφορά τις αντιξοότητες από τις εκάστοτε λαθεμένες κυβερνητικές ενέργειες. Εμείς, πάντως, θα επαγρυπνούμε συνεχώς. Επαναλαμβάνω, τα προβλήματα ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως.

Και τέλος, να τονίσω δύο ζητήματα ακόμη: Πρώτον, την ανάγκη το νερό από τον βιολογικό καθαρισμό, το συντομότερο δυνατό, αντί να χάνεται στον Σαρωνικό, να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση και την αναδάσωση του Όρους Αιγάλεω. Δεύτερον, την ανάγκη σύνδεσης των υποδομών για τον βιολογικό καθαρισμό στην Ψυτάλλεια με την παραγωγή ενέργειας, όπως π.χ. με το βιοαέριο είτε με φωτοβολταϊκά τόξα.

Κωνσταντίνος Κωστούλας, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ: Υποδεχτήκαμε σήμερα στο νησί, στην Ψυτάλλεια τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και τους ξεναγήσαμε να δουν τα εργοστάσια βιολογικού καθαρισμού, το εργοστάσιο ξήρανσης και τον χώρο όπου γίνεται η απόθεση του προϊόντος της ασβεστοποίησης, της λημματολάσπης.

Δεν κρύψαμε τίποτα, δείξαμε στον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ τα πάντα.  Από τώρα τους καλούμε να έρχονται και να βλέπουν την πρόοδο των εργασιών. Εμείς δώσαμε μια υπόσχεση, αυτή την υπόσχεση που έδωσε ο Γ.Σουφλιάς, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ότι τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχει ούτε κιλό λημματολάσπης στο νησί. Θα αναπλαστεί το τοπίο. Πίσω μας βλέπετε είναι το καινούργιο εργοστάσιο ξήρανσης, το οποίο κατασκευάστηκε και λειτουργεί σε χρόνο ρεκόρ. Θέλοντας να παρελθοντογήσω λίγο, να πω ότι παραλάβαμε μια Ψυτάλλεια με 150.000 τόνους λάσπης και χωρίς το εργοστάσιο ξήρανσης και σήμερα βλέπετε είμαστε σε μια τελική φάση για να απαλλαγούν από δω και πέρα οι κάτοικοι από τις οχλήσεις. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν οχλήσεις, υπάρχουν.  Αυτό το βάρος εμείς το έχουμε επωμιστεί και το έχουμε μέσα μας και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να συντομεύσουμε και τους χρόνους αυτούς που ο Γ.Σουφλιάς υποσχέθηκε για να τελειώσει η ιστορία της Ψυτάλλειας, όσον αφορά την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και οι κάτοικοι πλέον να μπορούν να απολαμβάνουν συνθήκες καλές, να ζουν στον τόπο τους.

To Γραφείο Τύπου