Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/07/2007

Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, σχετικά με τη δράση του καρτέλ πετρελαίου σε βάρος των καταναλωτών

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, μιλώντας στην Ημερίδα του «Κλαδικού Ινστιτούτου Εργασίας Πετρελαίου και Χημικής Βιομηχανίας», για το «Κύκλωμα πετρελαίου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις αναπτυξιακές επιλογές», τόνισε ότι «οι ασκούμενες πολιτικές την τελευταία δεκαετία στον τομέα της ενέργειας, τόσο επί της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετούν κυρίως επιλογές ισχυρών οικονομικών συμφερόντων (μεγάλων πολυκλαδικών και  πολυεθνικών ομίλων), σε βάρος της βιώσιμης ανάπτυξης με οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους.

Ιδιαίτερα η πολιτική ιδιωτικοποίησης των «Ελληνικών Πετρελαίων-ΕΛΠΕ» (εξαγορά από την Πετρόλα) και η ισχυροποίηση των δύο μεγάλων ιδιωτικών ομίλων Λάτση και Βαρδινογιάννη στο κύκλωμα διύλισης, καθώς και των πολυεθνικών εταιριών στην εμπορία πετρελαιοειδών, έχει οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στη βενζίνη (1.1-1.2 ? /λίτρο), χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (ελλείψεις προσωπικού, εντατικοποίηση εργασίας, εφαρμογή εργολαβιών, ανασφάλιστη εργασία, εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, κ.ά.).

Ο ΣΥΝ προβάλλει την ανάγκη συγκροτημένης ενεργειακής πολιτικής:

α) με εξασφάλιση: ισχυρής παρουσίας του δημόσιου σε όλο το ενεργειακό κύκλωμα (τα ΕΛΠΕ να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και να μην παραχωρηθεί το μάνατζεμεντ),

β) καταπολέμηση της δράσης του καρτέλ σε βάρος των καταναλωτών και συνολικά της κοινωνίας,

γ) διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και αμοιβής στους εργαζόμενους,

δ) άμεσα μέτρα βελτίωσης του ενεργειακού ισοζυγίου υπέρ των «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας-ΑΠΕ» (το μερίδιο της Ελλάδας είναι μόλις 2,1% σε σχέση με 6% της Γερμανίας και 20% Δανίας),

ε) εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας,

στ) σεβασμός στο ακέραιο των δεσμεύσεων του Πρωτοκόλλου Κιότο για μείωση των ρύπων (CO2), κά.

Κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να παίξει το συνδικαλιστικό κίνημα και οι κοινωνικές οργανώσεις, ώστε να υπάρξει ριζική στροφή στην ασκούμενη ενεργειακή πολιτική, σε όφελος της κοινωνίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.

To Γραφείο Τύπου