Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/07/2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ - ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ, ΤΑ ΔΑΣΗ, ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αλ. Αλαβάνος: «Αν, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί εθνικό πένθος η καταστροφή της Πάρνηθας, τότε η κυβέρνηση φέρεται ως εύθυμη χήρα»

Μιχ. Παπαγιαννάκης: Έχουμε πολύ περιορισμένη εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές εξαγγελίες

Βαγγ. Αποστόλου: Κατάργηση του ν. 3208/03 και άμεση σύνταξη των δασικών χαρτών με βάση της αεροφωτογραφίες του 1945.

Μπ. Μπιλίνης: Σας ευχαριστούμε που παραβρίσκεστε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που, δυστυχώς, γίνεται με την θλιβερή ευκαιρία της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα. Θα σας εκθέσουμε τις θέσεις του ΣΥΝ για την Πάρνηθα και γενικά για τα δάση και την προστασία του περιβάλλοντος. Τον λόγο έχει ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος.

Αλ. Αλαβάνος:  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως εθνικό πένθος την καταστροφή του Δρυμού της Πάρνηθας. Αν είναι έτσι, τότε μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρεται ως εύθυμη χήρα. Κιʼ αυτό γιατί δεν έχουμε πρωθυπουργό ο οποίος να έχει ενσωματώσει στις δραστηριότητες του τα δάση. Είναι απών στη Βουλή και απών για τα δάση. Δεν είδαμε – και αυτό είναι το κυριότερο – μία στροφή που να έχει έναν πολιτικό, συμβολικό και ηθικό χαρακτήρα. Η πολιτική που ακολουθεί η Ν.Δ. διαμορφώνει προϋποθέσεις για την καταστροφή των δασών, είτε σε σχέση με το άρθρο 24 της αναθεώρησης του Συντάγματος είτε σε σχέση με τον νόμο του 2003, τον οποίο κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ και ο οποίος έχει θέσει σε αμφισβήτηση όλους τους δασικούς χάρτες. Είδαμε, φυσικά, μία ανακοίνωση μέτρων, αλλά εμείς δεν ξεχνάμε το τρίγωνο της καταστροφής που είναι πυρκαγιές, πανηγυρική ανακοίνωση μέτρων και εγκατάλειψη αυτών των μέτρων και διεύρυνση της δράσης των καταπατητών ή της εγκατάλειψης των δασών.

Σήμερα ο ΣΥΝ παρουσιάζει τις θέσεις του για την Πάρνηθα, για τα δάση, για τους ελεύθερους χώρους. Οι θέσεις αυτές έχουν τρία χαρακτηριστικά. Είναι θέσεις που έχουν, για μας, ένα βάθος χρόνου. Πάρα πολλά χρόνια το Τμήμα Οικολογίας, το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΝ, ολόκληρος ο ΣΥΝ προσπαθεί να προωθήσει αυτές τις θέσεις. Και είναι χαρακτηριστικό ότι, εν μέσου του σκανδάλου των ομολόγων, εμείς παρεμβήκαμε και θέσαμε σε προτεραιότητα τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής όπου κεντρικό θέμα είναι το θέμα των δασών. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι προτάσεις μας συμπλέουν και συγκλίνουν με προτάσεις που γίνονται και από γνωστές και μεγάλες οικολογικές οργανώσεις αλλά και μικρές οικολογικές πρωτοβουλίες στους τόπους της καταστροφής, όπως επίσης και από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Το τρίτο στοιχείο είναι μια συνεισφορά σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια οικολογική κινηματική πραγματικότητα στη χώρα μας, την οποία βλέπουμε, ειδικά μετά τις καταστροφές, στην Πάρνηθα να δίνει ένα έντονο παρών, με τη συμμετοχή πολιτών από όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις ή και έξω από πολιτικές κατευθύνσεις και την οποία θέλουμε με κάθε τρόπο και εμείς να ενισχύσουμε. Το μοντέλο για την αντιμετώπιση των οικολογικών προβλημάτων είναι αυτό που είδαμε και στην περίπτωση του Ελληνικού και της πρόσβασης στην παραλία όπου χρειάστηκε η κινητοποίηση κοινωνικών οργανώσεων, αυτοδιοίκησης, η απεργία του Δημάρχου, η κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων προκειμένου να σπάσει εκεί το τείχος αλλά και να γίνει ένα ευρύτερο ζήτημα και στην πολιτική ζωή αλλά και στη νομική ζωή μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις καταπάτησης των νομικών επιταγών στον χώρο της παραλίας. Μέσα σʼ αυτά τα πλαίσια, ο Μιχάλης Παναγιαννάκης και ο Βαγγέλης Αποστόλου μετά θα παρουσιάσουν τις προτάσεις μας γιʼ αυτά τα ζητήματα.

Μ.Παπαγιαννάκης: - Έχουμε πολύ περιορισμένη εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές εξαγγελίες, ακόμα κι όταν προέρχονται από αξιόλογες εισηγήσεις των ειδικών, με δεδομένα τα προηγούμενα των λοιπών ορεινών όγκων της Αττικής και αλλού και με δεδομένες τις απόπειρες αποχαρακτηρισμών ή αλλοίωσης του Συντάγματος και της νομοθεσίας για τα δάση. Επιπλέον, τα μέτρα που εξαγγέλλονται αυτές τις μέρες δεν εντάσσονται, όπως θα έπρεπε, σε ένα γενικότερο πλαίσιο μιας νέας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής για πρόληψη, καταστολή, αποκατάσταση και ανάπτυξη δασών και ελεύθερων χώρων στις πόλεις όλης της Ελλάδας.

-Τα δάση, και ιδιαίτερα τα περιαστικά, καταστρέφονται, πέρα από τις περιπτώσεις τυχαίων περιστατικών, από την άναρχη επέκταση των πόλεων, της ιδιωτικής αυθαίρετης δόμησης αλλά τις «εύκολες» επιλογές δημόσιων οργανισμών και ΟΤΑ σε αναζήτηση χώρων για νέες, χρήσιμες καταρχήν ή και… λιγότερο χρήσιμες, εγκαταστάσεις, συχνά με στόχο την «αξιοποίηση» και την «ανάπτυξη». Την ίδια τύχη γνωρίζουν και οι λοιποί, μη δασωμένοι, ελεύθεροι χώροι των πόλεων μας.

-Μια νέα πολιτική θα έπρεπε να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες, κατευθύνσεις και μέτρα που θα έπειθαν τους πολίτες, των οποίων η οργή εκφράστηκε με πρωτοτυπία και ένταση λίγες μέρες πριν, ότι ανοίγει μια νέα περίοδος, με νέα χαρακτηριστικά και νέες προτεραιότητες, στην ανάπτυξη της χώρας και των πόλεων μας. Ενδεικτικά προτείνουμε τα πιο κάτω και διεκδικούμε διάλογο και σύντομα διαμόρφωση αποφάσεων.

-Να αποσυρθεί οριστικά η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Μεταξύ άλλων η πρόταση λειτουργεί και σαν γενική υποχώρηση από την ήδη ανεπαρκέστατη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος γενικά.

-Να δημιουργηθεί ανεξάρτητο  Υπουργείο Περιβάλλοντος, αμέσως όπως και στις λοιπές χώρες μέλη της ΕΕ, με την κατάλληλη στελέχωση και αυξημένες αρμοδιότητες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών. Σήμερα τα δάση υπάγονται στο Υπουργείο Γεωργίας αλλά το συντονισμό για την Πάρνηθα ανέλαβε το ΥΠΕΧΩΔΕ…  

-Να ενοποιηθούν σε ένα οργανισμό οι λειτουργίες πρόληψης, καταστολής και αποκατάστασης των ζημιών στα δάση, όπου θα έχουν ουσιαστικό ρόλο αλλά και συντονισμό μεταξύ τους η δασική και η πυροσβεστική υπηρεσία. Επιπλέον ο ενιαίος φορέας θα πρέπει να έχει λειτουργίες σχεδιασμού για την επέκταση και ανάπτυξη δασών και ελεύθερων χώρων σε όλη τη χώρα. Ειδικά για την πυρόσβεση να επιδιωχθεί οργανική συνεργασία με τις λοιπές χώρες μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο μιας ενιαίας και περιφερειοποιημένης ευρωπαϊκής πυροσβεστικής υπηρεσίας.   

-Να προχωρήσει αμέσως, και με κάθε κόστος, η σύνταξη του δασολογίου και γενικότερα του κτηματολογίου στην Ελλάδα. Η απουσία της δημιουργεί ευκαιρίες και προσδοκίες «αξιοποίησης» των δασών με την καταπάτηση και την αυθαίρετη δόμηση. Να αναζητηθεί η κατάλληλη νομική μορφή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη εθνικοποίηση των δασών, περιλαμβανομένων όπου είναι αναγκαίο και υποχρεωτικών και οριστικών απαλλοτριώσεων.

-Να αυξηθούν τα κονδύλια για τα δάση. Να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι που υπάρχουν και δεν απορροφώνται για λόγους επιφανειακά ακατανόητους. Να ενισχυθεί το ειδικό ταμείο των δασών με νέους φορολογικούς πόρους αλλά και από τα πρόστιμα εις βάρος ιδιαίτερα αντιοικολογικών συμπεριφορών.    

-Να λειτουργήσουν αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και η Επιτροπή Φύσης. Δεν έχουν συγκληθεί από το Μάρτιο του 2004.

-Να ενισχυθεί η πολιτική οργάνωσης και λειτουργίας των Εθνικών Δρυμών και των κάθε κατηγορίας προστατευόμενων περιοχών (Νατούρα κλπ ), να ενεργοποιηθούν οι φορείς διαχείρισης τους, να υπάρξει ενεργητική πολιτική αστυνόμευσης και καταστολής των παράνομων δραστηριοτήτων στα όρια τους.

-Να αποσυρθεί το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό.

-Να ανατραπεί η νομοθετική και πολιτική πρακτική που ευνοεί και ενισχύει τις καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων και ελεύθερων χώρων και την αυθαίρετη δόμηση. Αντί νομιμοποιήσεων θα έπρεπε να προβλέπονται κατασχέσεις και τελικά κατεδαφίσεις τους από ξεχωριστή δημόσια και ενιαία υπηρεσία. Γενικότερα προτείνουμε την πλήρη απαγόρευση οικοδόμησης εκτός σχεδίου πόλεως. Επιπλέον θα έπρεπε να προωθηθεί η διάλυση όλων των λεγόμενων «οικοδομικών συνεταιρισμών». Γενικότερα θα έπρεπε να διακηρυχθεί ο πολιτικός στόχος «όποιος επιθυμεί να χτίσει, θα πρέπει πρώτα να…γκρεμίσει», και όχι να αναζητεί ελεύθερους χώρους χωρίς κόστος για τον ίδιο αλλά με τεράστιο κόστος για την κοινωνία!

- Να καταργηθεί η ναοδομία.    

-Ειδικότερα για την Πάρνηθα ευχόμαστε φυσικά να πετύχουν τα μέτρα συγκράτησης των προσεχών καταστροφών από φωτιά ή πλημμύρες. Θεωρούμε ότι ακόμα δεν έχει δοθεί ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία για τη σοβαρότητα του ζητήματος. Τα μέτρα θα έπρεπε να συνοδευτούν με τον ρητό και αυστηρό αποκλεισμό οποιασδήποτε άλλης, πλην δασικής, χρήσης  στο σύνολο των εκτάσεων , δηλαδή στα 300 000 στρέμματα. Δυστυχώς όσο αυτό δεν γίνεται, το υπάρχον νομικό πλαίσιο (Ν. 2308/07) και το υπό έκδοση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος οριοθέτησης και προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας αφήνουν δυνατότητες για άλλες χρήσεις (Μονή Κλειστών, κατασκηνώσεις αρχιεπισκοπής, διεκδικήσεις διακατεχομένων εκτάσεων…). Ακόμα περισσότερο, και για να είναι πειστική η προσπάθεια αποκατάστασης του Δρυμού, η Πάρνηθα θα έπρεπε να αναδειχθεί σε πραγματικό «άβατο», με πλήρη απαγόρευση πρόσβασης στους πάντες (τουρίστες, βοσκούς, κυνηγούς,..) όσο θα διαρκέσει η ευαίσθητη περίοδος για την αναγέννηση χλωρίδας και πανίδας και στη βάση των γνωμοδοτήσεων των ειδικών. Να κηρυχθεί η Πάρνηθα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

-Πέρα από την απόλυτη προτεραιότητα της Πάρνηθας, ήδη από τώρα πρέπει να προχωρήσουν ανάλογες πολιτικές πρόληψης, προστασίας και αποκατάστασης σε όλους τους σημαντικούς ορεινούς όγκους της χώρας, ιδιαίτερα τους περιαστικούς με την ευρύτερη έννοια του όρου, από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο (Πήλιο…) κλπ. Ειδικότερα στην Αττική, ισχυρές πολιτικές με τους ίδιους στόχους πρέπει να εφαρμοστούν στον Υμηττό, την Πεντέλη και ότι έχει απομείνει από αυτήν, όπως και στο Αιγάλεω και στο Ποικίλον Όρος. Στην ανάπτυξη της αναδάσωσης τους μπορεί να συμβάλει και η χρήση του άφθονου ανακυκλωμένου νερού από την Ψυτάλεια…      

-Ακόμα και χωρίς να είχε προηγηθεί η καταστροφή της Πάρνηθας, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά επείγουσα μια νέα πολιτική για την προστασία, την επέκταση και ανάπτυξη, καθώς και το «πρασίνισμα» των ελεύθερων, αδόμητων, χώρων της Αθήνας και άλλων πόλεων της χώρας. Με διασφαλίσεις ότι ούτε ένα νέο τετραγωνικό μέτρο κτίσματος δεν θα προστεθεί και ότι αντίθετα πολλά θα απομακρυνθούν ! Αυτή η πολιτική αφορά μικρότερες και μεγαλύτερες εκτάσεις. Θυμίζουμε τις πιο σημαντικές από τις οποίες θα έπρεπε να ξεκινήσει μια τέτοια νέα πολιτική : Ελληνικό, Γουδή, Ελαιώνας, Τουρκοβούνια, στρατόπεδα Χαϊδαρίου και Αγίων Αναργύρων, Ποικίλον Όρος, Πύργος Βασιλίσσης, Παραλία Μοσχάτου, Ιππόδρομος Φαλήρου….Παρά κάποιες αρχικές και …ολυμπιακές υποσχέσεις, οι απειλές κατά αυτών των χώρων γιγαντώνονται με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, με διοικητικές ζαβολιές, με καραμπινάτες παρανομίες. Η κατάσταση φθάνει στο απροχώρητο και οι πολίτες έχουν κάθε δίκιο να εξεγείρονται. Σε λίγο θα φθάσουμε στο σημείο όπου η αυτοδικία θα φαίνεται και θα είναι η μόνη δυνατή αντίδραση απέναντι στην ιδιωτική ή την κρατική αυθαιρεσία.

-Τα πιο πάνω σημεία θα υποβληθούν, όπως είχε γίνει και με τις προηγούμενες προτάσεις μας σχετικά με την κλιματική αλλαγή, για συζήτηση, τροπολογίες και εμπλουτισμό στις οργανώσεις του ΣΥΝ , σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και γενικότερα σε κινήματα πολιτών, ώστε να διαμορφωθούν αναλυτικότερες προτάσεις και κυρίως πιο συγκεκριμένες διεκδικήσεις σε όλους τους χώρους όπου διαμορφώνεται η πολιτική, περιλαμβανομένης και της προεκλογικής περιόδου στην οποία έχουμε εισέλθει εδώ και καιρό και όχι με τους καλύτερους δυνατούς όρους…

Βαγγέλης Αποστόλου: Όσον αφορά στην Πάρνηθα, απαιτείται άμεσα η απόσυρση του Π.Δ. οριοθέτησης και προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας γιατί αφήνει δυνατότητες για μη δασικές χρήσεις, κάτι που και το ΣΤΕ έχει επισημάνει.

Σχετικά με την κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων, από το Σύνταγμα του 1975 που με τα άρθρα 24 και 117 έβαλε τα θεμέλια μιας σωστής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και από το αντίστοιχο νόμο 998/79 για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, έχουν γίνει περισσότερες από 40 νομοθετικές απόπειρες, εκδόθηκαν δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, αλλά και χιλιάδες πράξεις χαρακτηρισμού, που όλες είχαν ένα στόχο και αποτέλεσμα: Τη μείωση των εδαφών δασικού χαρακτήρα.

Κι όλα αυτά χωρίς να υλοποιηθεί η θεσμική, από το 1976 και πολλάκις επαναλαμβανόμενη, υποχρέωση για τη σύνταξη του δασολογίου ή των δασικών χαρτών. Εκεί όμως που το αποτέλεσμα έχει ουσιαστικό όφελος για τους εμπρηστές – καταπατητές είναι η διαδικασία κήρυξης αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων.

Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει με τις πράξεις κήρυξης αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων.

Η πρώτη πράξη είναι κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα και εκδίδεται άμεσα, κηρύσσοντας αναδασωτέες όλες τις εκτάσεις που περικλείονται στον περίγυρο της καμένης έκτασης που αεροφωτογραφήθηκε με το σβήσιμο της φωτιάς, αφήνοντας για τη δεύτερη πράξη, που θα είναι και η τελική, τη φωτο-ερμηνεία με βάση τις παλαιότερες αεροφωτογραφίες και βέβαια έτσι και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης φαίνεται ότι εκτελούνται και οι αγανακτισμένοι πολίτες ησυχάζουν.

Όμως, μετά από λίγα χρόνια, θα έχει διαμορφωθεί μια άλλη πραγματικότητα.

Με τη γνωστοποίηση της πρώτης πράξης εμφανίζονται και οι πρώτες ενστάσεις, η εξέταση των οποίων, ελλείψει δασικών χαρτών, γίνεται σήμερα με προσφυγή στην ερμηνεία των παλαιότερων αεροφωτογραφιών, κυρίως του 1945. Και τότε οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και αρχίζουν οι πρώτες εξαιρέσεις, από τις οποίες ελάχιστες αναφέρονται σε εκτάσεις μη δασικές. Η πλειοψηφία τους αφορά σε αλλαγές χρήσης νομιμοφανείς και παράνομες.

Η κυβέρνηση επιπλέον οφείλει άμεσα:

- Να καταργήσει το ν. 3208/03, που όταν ψηφιζόταν από το ΠΑΣΟΚ τον κατήγγειλε ως αντισυνταγματικό, αλλά σήμερα τον εφαρμόζει.

- Να διασφαλίσει την άμεση σύνταξη των δασικών χαρτών με βάση της αεροφωτογραφίες του 1945.

- Να προχωρήσει στην καθετοποίηση της πρόληψης και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών με την υλοποίηση του ομόφωνου πορίσματος της Βουλής για τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.

Μπ. Μπιλίνης: Να περάσουμε στη διαδικασία των ερωτήσεων.

Μ. Μαζαράκης (ΝΕΤ 105,8): Ήθελα να ρωτήσω τον κ. Αλαβάνο. Οι φραστικές επιθέσεις σας κατά του πρωθυπουργού με αποκορύφωμα τη φράση περί «νονού της πολιτικής ζωής» της περασμένης Παρασκευής εγείρουν ενστάσεις και μέσα στο κόμμα του ΣΥΝ. Πώς σχολιάζετε αυτές τις αντιδράσεις; Πιστεύετε ότι αυτός ο τρόπος αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό ωφέλησε ή ωφελεί τον ΣΥΝ; Και κάτι άλλο. Επειδή είπατε στη Βουλή την Παρασκευή ότι η Δεξιά δεν μπορεί να επιβάλει το savoir-vivre της στην Αριστερά, δηλαδή υπάρχουν μόνο καλοί τρόποι της Δεξιάς ή μόνο καλοί τρόποι της Αριστεράς και δεν υπάρχουν καλοί τρόποι για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους, κοινώς αποδεκτοί σε μια πολιτισμένη κοινωνία;

Αλ. Αλαβάνος: Ο ΣΥΝ δεν έχει δικτατορία.  Είμαστε κόμμα δράσης και διαλόγου και νομίζω ότι καλό θα είναι να προσανατολιστούμε στις προτάσεις μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και είναι και η αιχμή του δόρατός μας απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Χρ. Τσιγουρής (MEGA): Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Αλαβάνο αν έχει αποκωδικοποιήσει τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, αν έχετε εκτίμηση για το πότε τελικά μπορεί να γίνουν οι εκλογές γιατί ακόμα και οι κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίζονται να μην έχουν καταλάβει…

Αλ. Αλαβάνος: Πιστεύω ότι όσο το συντομότερο γίνουν οι εκλογές, από μία άποψη, με την κυβέρνηση της Ν.Δ. που αντιδράει στα μεγάλα θέματα, τόσο θα διαφυλάξουμε καλύτερα τον οικολογικό μας πλούτο. Παρʼ όλα αυτά, το αντικείμενο μας σήμερα είναι οι προτάσεις μας. Αυτό που θα έχει σημασία από τις εκλογές δεν είναι το πότε θα γίνουν, αλλά να μπορέσουμε τέτοιες προτάσεις, οι οποίες μπορούν να στηρίξουν τον μεγάλο εθνικό οικολογικό μας πλούτο, να περάσουν στην πολιτική εφαρμογή.

Αν. Παπαδόπουλος (ΑΥΓΗ): Αφήσατε κάποια υπονοούμενα ακόμα και για την ταχύτητα με την οποία έσπευσε η κυβέρνηση να εξαγγείλει τα μέτρα και ειδικά ο κ. Σουφλιάς. Θεωρείτε ότι, ακόμα και τα χρονοδιαγράμματα που μπήκαν, ότι έγιναν αποκλειστικά για λόγους εντυπωσιασμού; Δεν έχουν κάποια ουσία τα μέτρα;

Μιχ. Παπαγιαννάκης: Ίσα- ίσα. Δεν έχουμε να πούμε κάτι εναντίον κάθε ενός μέτρου χωριστά. Φαντάζομαι ότι οι ειδικοί μπορεί ορισμένα να τα θέσουν υπό αμφισβήτηση. Εμείς ακούσαμε με προσοχή όλες τις γνώμες. Εμείς ευχόμαστε να πετύχουν. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Εκείνο που λέμε πρώτον, είναι ότι είναι μέτρα απλής καταστολής και θεραπείας που χρειάζονται. Αλλά ανακαλύψαμε πλέον εδώ ότι η πρόληψη, η αποκατάσταση και η ανάπτυξη, η διεύρυνση, δηλαδή, των δασών είναι σήμερα και μετά την Πάρνηθα το κύριο ζήτημα. Και, απέναντι σʼ αυτήν την ανάγκη, βλέπουμε μία αντίσταση της κυβέρνησης. Και για το θέμα της ταχύτητας, εκείνο που είπα είναι ότι μας εντυπωσίασε με την έννοια ότι οι μήνες που έδωσε είναι ακριβώς αυτοί της προεκλογικής περιόδου, ενώ ξέρουμε όλοι, το ακούμε και το επαναλαμβάνουμε από τους ειδικούς, αυτοί ξέρουν, ότι χρειάζονται ορισμένες προθεσμίες, υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι μέσα στον χρόνο και ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. Μακάρι να γίνουν. Απλώς και μόνο φοβόμαστε ότι, μέσα στη γενική αγανάκτηση και οργή που ακολούθησε την πυρκαγιά της Πάρνηθας, που εντυπωσίασε τους πάντες, η κυβέρνηση κάπως για να αποφορτίσει το κλίμα ή και για να δείξει αποφασιστικότητα, προχωράει βιαστικά. Μακάρι να πετύχει. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

Β. Αποστόλου: Πλην των αντιπλημμυρικών έργων, για όλη την υπόλοιπη διαδικασία που έχει σχέση με αναγεννήσεις και αναδασώσεις πρέπει να αφήσουμε τη φύση να δημιουργήσει μόνη της εκείνες τις συνθήκες που θα ευνοήσουν την αναγέννησή της. Για την Πάρνηθα μην ξεχνάμε ότι μπορεί να έχουμε την χαλέπιο πεύκη που είναι ένα είδος που καίγεται - αλλά και αναγεννάται εύκολα - αλλά αν δεν υπήρχε η χαλέπιος πεύκη δεν θα είχαμε δάση. Όσον αφορά στην περιοχή της ελάτης της Πάρνηθας χρειάζεται πρώτα πλήρης εδαφολογική μελέτη και με βάση αυτήν να δημιουργηθεί ένα προδάσος που θα μπορέσει να υποδεχθεί αργότερα την ελάτη. Να αφήσουμε λοιπόν την φύση ήσυχη και από κει και πέρα το πρόβλημα της αναδάσωσης, της τεχνικής αναδάσωσης, είναι ένα θέμα που στο μέλλον θα το βρούμε, αρκεί να προστατεύσουμε τα εδάφη και τον δασικό τους χαρακτήρα. Αυτό είναι το ουσιαστικό.

Δημήτρης Ζώνιος (9,84): Άκουσα τον κ. Αλαβάνο να λέει «θέλουμε να ενισχύσουμε τέτοιες πρωτοβουλίες αναφερόμενος στο κίνημα της περασμένης Κυριακής, όπως και τον κ. Παπαγιαννάκη. Πώς προσεγγίζει πολιτικά ο ΣΥΝ αυτήν την πρωτοβουλία, αυτό το ανεξάρτητο κίνημα;

Μιχ. Παπαγιαννάκης: Είναι προφανές ότι είναι ένα φαινόμενο αρκετά καινούργιο, και τεχνολογικά θα έλεγα, γιατί έγινε μια κινητοποίηση κυρίως διαδικτυακή και σε οριζόντια, αν θέλετε, βάση των πολιτών. Εμάς αυτό δεν μας είναι ούτε ξένο, ούτε εχθρικό. Το βρίσκουμε πάρα πολύ ενδιαφέρον και μακάρι να αναπτυχθεί. Προφανώς θεωρούμε ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν, βάση και της θεωρίας τους και του πολιτικού τους προγράμματος, προτάσεις και συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες δεν είναι αναγκαστικά οι ίδιες με αυτές που προκύπτουν από μια γενικευμένη αυθόρμητη ή όχι αγανάκτηση των πολιτών. Ωστόσο, η πρώτη ύλη της πολιτικής είναι η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών. Ως εκ τούτου εμάς δεν μας είναι ούτε ξένο, ούτε εχθρικό να προσπαθήσουμε όχι, βέβαια, να το καπελώσουμε, όπως μερικοί φαντάζονται ότι μπορούν να το κάνουν και εύχομαι να μην το πετύχει κανείς τους, αλλά να το αξιοποιήσουμε στη δική μας εμπειρία. Και μακάρι να μπορέσουμε να συναντηθούμε μαζί του. Αυτή είναι η ευχή μας.

Δημήτρης Ζώνιος (9,84): Μια ακόμη ερώτηση προς τον κ. Αλαβάνο που αφορά στην γενικότερη πολιτική κατάσταση. Θεωρείτε ότι αυτή η επίθεση προς το ΚΚΕ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Πάγκαλο ή και άλλα στελέχη του έχει πολιτικά χαρακτηριστικά ή εντάσσεται σʼ αυτό το ευρύτερο πλαίσιο λασπολογίας του τελευταίου μήνα για το οποίο καταφέρθηκατε στη Βουλή;

Αλ. Αλαβάνος: Εμείς θεωρούμε ότι όταν γίνεται μία κριτική ή ακούμε κατηγορίες, και μάλιστα σοβαρές, ενάντια σε κάθε κόμμα, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι τεκμηριωμένες.

Αν. Παπαδόπουλος (ΑΥΓΗ): Άλλη μια ερώτηση για ένα θέμα των ημερών. Ήθελα να σας ρωτήσω για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Είδαμε να διώκονται οι άνθρωποι που κατήγγειλαν αυτό το μεγάλο θέμα. Υπάρχει ουσιαστικά ένα σκάνδαλο γιατί βλέπουμε να διώκονται οι άνθρωποι που το κατήγγειλαν. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Αλ. Αλαβάνος: Κατʼ αρχήν είναι πολύ μεγάλο το θέμα. Αυτή τη στιγμή ένας μύθος, ο οποίος είναι το αδιάβλητο των Πανελλαδικών εξετάσεων, καταρρίπτεται. Και μετά την Πάρνηθα είναι μια νέα επίδοση της κυβέρνησης της Ν.Δ. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Και εμείς ζητάμε πλήρη διερεύνηση, διαλεύκανση της υπόθεσης και διαφάνεια και μάλιστα άμεσα, δεδομένου ότι σήμερα οι απόφοιτοι/ες του Λυκείου είναι στη φάση της κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων και είναι σε μια πλήρη σύγχυση. Υπάρχουν και αυτές οι πλευρές που έχουν τεθεί και από την ΟΛΜΕ και από τον ΣΥΝ, όλα πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια. Και γιʼ αυτό από το πρωί στη συζήτηση κατά τη συνεδρίαση που είχε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του Τμήματος Διακοπών της Βουλής, εμείς ζητήσαμε να εμφανιστεί κατʼ επειγόντως αύριο η υπουργός Παιδείας και να δώσει εξηγήσεις και σε εμάς και σε όλον τον ελληνικό λαό και πρώτʼ απʼ όλα στις οικογένειες που έχουν αγωνία.

Μπ. Μπιλίνης: Σας ευχαριστούμε.

To Γραφείο Τύπου