Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/07/2007

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με τροποποιήσεις την πρόταση της Κομισιόν για την flexicurity

Δ.Παπαδημούλης: "Στο όνομα της ευελιξίας αποδυναμώνεται η προστασία και η ασφάλεια των εργαζομένων!"

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, με ορισμένες αλλαγές, υπό την πίεση των συνδικάτων και της Αριστεράς, την έκθεση Προτασίεβιτς για την περίφημη flexicurity (ευαλφάλεια ή ελαστασφάλεια), υιοθετώντας ωστόσο σε σημαντικό βαθμό τη φιλοσοφία της σχετικής πρότασης της Κομισιόν.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με τη στήριξη των Φιλελευθέρων και σε ορισμένα σημεία και των Σοσιαλιστών, πέτυχε την υιοθέτηση τροπολογιών που περιορίζουν ορισμένες θετικές δικλείδες προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι η σχετική πρόταση της Κομισιόν, την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα (27.06.2007) ο Επίτροπος κ. Σπίντλα, αποσκοπεί στη μείωση της προστασίας της σταθερής απασχόλησης, στη διευκόλυνση των απολύσεων και μεταβιβάζει την ευθύνη και το κόστος της προστασίας των απολύσεων και των ανέργων από τις επιχειρήσεις στο κοινωνικό σύνολο.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς απέρριψε ριζικά την πρόταση της Κομισιόν, αρνήθηκε να δώσει θετική ψήφο στον τελικό συμβιβασμό και υποστήριξε τις δικές της προτάσεις για τη διεύρυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αιτιολογώντας την ψήφο του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε:

"Αρνήθηκα να υπερψηφίσω την έκθεση Προτασίεβιτς για την flexicurity (ευαλφάλεια ή ελαστασφάλεια), όπως άλλωστε έπραξε και σύσσωμη η Ευρωομάδα της Αριστεράς, γιατί στο όνομα της ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων αποδυναμώνει την προστασία της σταθερής απασχόλησης και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Πίσω από το νεολογισμό flexicurity, που εισάγει η Κομισιόν, επιχειρείται να κρυφτεί μια νεοφιλελεύθερη επιδίωξη. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους των επιχειρήσεων, οι απολύσεις θα γίνονται πλέον πιο εύκολα και "δωρεάν" για τις επιχειρήσεις και το κόστος της προστασίας των νέων ανέργων θα μετακυλίεται πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

Η ευθύνη των επιχειρήσεων απέναντι στον εργαζόμενο μετασχηματίζεται σε ευθύνη της κοινωνίας απέναντι στον άνεργο.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των συνδικάτων αποδυναμώνεται δραστικά στο πλαίσιο του νέου μοντέλου. Οι ατομικές συμβάσεις τείνουν να γίνουν ο κανόνας, δεδομένης της ισχύος του εργοδότη, που θα μπορεί να απολύει με μεγάλη ευκολία και χωρίς αιτιολόγηση, ενώ αποδυναμώνεται ριζικά και η δυνατότητα συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, σε συνεργασία με τα συνδικάτα, με τις προτάσεις της, τόσο στην Επιτροπή Απασχόλησης, όσο και στην Ολομέλεια, διεκδικεί την κάλυψη όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σύμβαση δυνάμει της οποίας απασχολούνται. Υποστηρίζει ότι το δικαίωμα ανάληψης συλλογικής δράσης αποτελεί σημαντικό τμήμα του εργατικού δικαίου. Τα κράτη μέλη καλούνται να προωθήσουν  τη σταθερή, τακτική απασχόληση και να διασφαλίσουν και να βελτιώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ποιότητα της απασχόλησης και ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας."

To Γραφείο Τύπου