Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/07/2007

Ανακοίνωση του Τμήματος του ΣΥΝ για τα Σώματα Ασφαλείας για την τραγική απώλεια των τριών νέων δασοπυροσβεστών στο Ρέθυμνο

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και οδύνη για την απώλεια των τριών νέων δασοπυροσβεστών σε δασική πυρκαγιά του Ρεθύμνου. Εκφράζουμε ακόμα, τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους τους.

Το τραγικό αυτό γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων του φετινού καλοκαιριού και καταδεικνύει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δείχνει ακόμη, την έλλειψη συντονισμού πυροσβεστικών δυνάμεων, την μη επιστημονική γνώση του τρόπου συμπεριφοράς του στοιχείου της φωτιάς, την έλλειψη γνώσης της συγκεκριμένης δασικής περιοχής, την αδυναμία αλυσιδωτής ανάπτυξης των πυροσβεστών και των εποχιακών δασοπυροσβεστών και παράλληλα την αδυναμία υποστήριξης αυτών που ενδεχόμενα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε θύματα στον αγώνα κατά της πυρόσβεσης σε δασική έκταση. Ωστόσο, όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μόνο από τύχη δεν θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα στη θερινή περίοδο που διανύουμε.

Καλείται άμεσα η κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλα τα δασοπυροσβεστικά μέσα που διαθέτει, καθώς και την εμπειρία των δασολόγων και τον τεχνολογικό εξοπλισμό της πρώην Δασικής Υπηρεσίας. Να θυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι οι τραγικές ελλείψεις της δασικής υπηρεσίας σε έμψυχο εκπαιδευμένο προσωπικό είναι ο καταλυτικός παράγοντας για τις μεγάλες καταστροφές του φετινού καλοκαιριού.

Αυτή την ύστατη ώρα καλούμε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην πρόσληψη τριών χιλιάδων πυροσβεστών ώστε την επόμενη θερινή περίοδο να είναι καλύτερα προετοιμασμένη η χώρα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αφού φυσικά θα έχει προηγηθεί σοβαρή εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των πυροσβεστών και εποχιακών δασοπυροσβεστών.

Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας