Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/07/2007

Δήλωση Άννας Φιλίνη, μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, και δημοτικής Συμβούλου της "Ανοιχτλης Πόλης" για την επίθεση της "Χρυσής Αυγής" εναντίον πολιτών που διαμαρτύρονταν για το σοβαρό τραυματισμό της 19χρονης κοπέλας στη διάβαση του προαστιακού

Η Άννα Φιλίνη, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, και Δημοτική Σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», καταγγέλλοντας τη χθεσινή επίθεση μελών της φασιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, εναντίον πολιτών που διαμαρτύρονταν για το σοβαρό τραυματισμό της 19χρονης κοπέλας στην ανύπαρκτη διάβαση του προαστιακού σιδηροδρόμου, τόνισε τα εξής:

"Ύστερα από το σοβαρό ατύχημα του προαστιακού σιδηρόδρομου στο Ρουφ και μετά την πολύωρη παραμονή μου με τους κατοίκους στην συγκεκριμένη θέση την Τρίτη και την Τετάρτη, επισημαίνω τα εξής:

Η ελεύθερη εντελώς αφύλακτη διάβαση πεζών επί της Κωνσταντινουπόλεως, 80 μέτρα από τον νέο σταθμό «Κεραμεικός» του μετρό, είναι δολοφόνος ενάντια στις ζωές των ανθρώπων, κυρίως των κατοίκων Βοτανικού και Κεραμεικού που χρησιμοποιούν το κοντινό αυτό πέρασμα για να πάνε στη δουλειά, στο σχολείο κλπ. Τα τρένα του προαστιακού περνούν σε συχνά διαστήματα επτά περίπου λεπτών και με μεγάλη ταχύτητα μέχρι αργά το βράδυ. Οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν εγκαίρως να αντιληφθούν το τρένο γιατί η ορατότητα αντικειμενικά δεν το επιτρέπει, ιδίως όταν αυτό έρχεται κατηφορίζοντας ξαφνικά μετά την Ιερά Οδό. Το κορίτσι που προσπαθούσε να περάσει τις γραμμές την Τρίτη και που την ίδια νύχτα επισκεφτήκαμε στο νοσοκομείο, χτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι με αποτέλεσμα να έχει κάταγμα στο κρανίο και να της έχουν σπάσει δόντια στην άνω και κάτω γνάθο. Σήμερα είναι καλύτερα, αλλά συνεχίζει να είναι διασωληνωμένη με ορούς . Η πολιτεία μέχρι τώρα δείχνει πλήρη αδιαφορία.

Μετά το ατύχημα της Τρίτης, οι κάτοικοι αγανακτισμένοι κατέλαβαν τις γραμμές στο συγκεκριμένο σημείο και ακύρωσαν μέχρι τα μεσάνυχτα όλα τα δρομολόγια. Την Τετάρτη ξανά οι κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση πάνω στις γραμμές για 2 συνεχείς ώρες με πρωτοβουλία της επιτροπής  κατοίκων και με την συμμετοχή πολλών μελών των συλλόγων Βοτανικού και Κεραμεικού. Υπουργείο Μεταφορών, Δήμος Αθηναίων και ΟΣΕ έλαμψαν δια της απουσίας των. Αντίθετα έστειλαν τα ΜΑΤ που κατέβαιναν πάνω στις γραμμές απειλητικά για να διαλύσουν την συγκέντρωση. Οι κάτοικοι όμως αγανακτισμένοι επέμεναν να διαμαρτύρονται ειρηνικά μέχρι τις 10 το βράδυ καταφέρνοντας να αποτρέψουν σύγκρουση και επεισόδια. Θα επαναλάβουν την συγκέντρωσή τους με ακόμη πιο μαζική συμμετοχή την ερχόμενη Δευτέρα 8 το βράδυ στο ίδιο σημείο.

Ο σιδηρόδρομος δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κάτω από συνθήκες καρμανιόλας. Θα θρηνούμε διαρκώς νέα θύματα. Ο Υπουργός Μεταφορών, ο Δήμαρχος Αθηναίων, η διοίκηση του ΟΣΕ, φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για την συνέχιση της δολοφονικής λειτουργίας του προαστιακού σιδηρόδρομου. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν τα έργα για την υπογειοποίηση των γραμμών σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας.  Οι υπεύθυνοι που μέχρι τώρα αδιαφορούν πλήρως, αντί να στέλνουν τα ΜΑΤ στις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων και εξαιρετικά ανήσυχων κατοίκων, οφείλουν να πάρουν άμεσα μέτρα για τη σωτηρία των ανθρώπινων ζωών και για να συνδράμουν το τραυματισμένο κορίτσι.

Καταγγέλλω την άγρια επίθεση με καδρόνια ανθρώπων της «Χρυσής Αυγής» την Τετάρτη το βράδυ μετά το τέλος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις γραμμές του τρένου που, κάτω από τα βλέμματα της αστυνομίας, τραυμάτισαν σοβαρά στο κεφάλι μέλος της επιτροπής κατοίκων."


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ»
12.07.2007

Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την πόλη μας!

Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει τη χθεσινή επίθεση μελών της φασιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, εναντίον πολιτών που διαμαρτύρονταν για το σοβαρό τραυματισμό της 19χρονης κοπέλας στην ανύπαρκτη διάβαση του προαστιακού σιδηροδρόμου. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής, υπό την ανοχή των δυνάμεων «ασφαλείας», τραυμάτισαν δύο συμπολίτες μας. Απαιτούμε την άμεση σύλληψή τους.

Δεν μας φοβίζουν και δεν μπορούν να μας σταματήσουν να διεκδικούμε την πόλη μας. Ούτε η Χρυσή Αυγή, ούτε οι δυνάμεις των ΜΑΤ που στάλθηκαν στην περιοχή για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους.

Οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τις γραμμές του προαστίου, διεκδικούν το αυτονόητο. Διεκδικούν να μην χτιστεί ένα τσιμεντένιο τοίχος που θα χωρίσει την γειτονία τους στα δύο. Διεκδικούν την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που προβλέπει την υπογειοποίηση του προαστιακού. Διεκδικούν να τους αντιμετωπίζουν ως ισότιμους πολίτες.

Σε δήλωση της, η δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Άννα Φιλίνη, που συμμετείχε στην χθεσινή συγκέντρωση των κατοίκων αναφέρει τα εξής:

«Ο σιδηρόδρομος δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κάτω από συνθήκες καρμανιόλας. Θα θρηνούμε διαρκώς νέα θύματα. Ο Υπουργός Μεταφορών, ο Δήμαρχος Αθηναίων, η διοίκηση του ΟΣΕ, φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τη συνέχιση της δολοφονικής λειτουργίας του προαστιακού σιδηρόδρομου. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν τα έργα για την υπογειοποίηση των γραμμών σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας. Οι υπεύθυνοι που μέχρι τώρα αδιαφορούν πλήρως, αντί να διαφημίζουν ακατάσχετα τα κατορθώματά τους κι αντί να στέλνουν τα ΜΑΤ στις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων, οφείλουν να πάρουν άμεσα μέτρα για τη σωτηρία των ανθρώπινων ζωών και για να συνδράμουν το τραυματισμένο κορίτσι.

Τέλος, εκ μέρους της Ανοιχτής Πόλης, καταγγέλλω την άγρια επίθεση με καδρόνια ανθρώπων της «Χρυσής Αυγής» την Τετάρτη το βράδυ μετά το τέλος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις γραμμές του τρένου που, κάτω από τα βλέμματα της αστυνομίας, τραυμάτισαν σοβαρά στο κεφάλι μέλη της επιτροπής κατοίκων.»

To Γραφείο Τύπου