Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/07/2007

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, τα μέλη της Π.Γ. Π.Λαφαζάνης και Δ.Στρατούλης και το μέλος της ΚΠΕ Σ.Σιώκος συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Αλέκος Αλαβάνος

Όταν μια κυβέρνηση δέχεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες σύσταση από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας,  τότε σημαίνει ότι κάτι προβληματικό υπάρχει σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα σε αυτή τη χώρα. Είχαμε την παρέμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το θέμα της επιστράτευσης, έχουμε τώρα παρέμβαση σχετικά με το θέμα του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων. Δεδομένου ότι με τους δύο νόμους του 2005 και του 2006 της Ν.Δ., ασφαλιστικά δικαιώματα που κατοχυρώνονταν από τις συλλογικές συμβάσεις απαλλοτριώνονται ουσιαστικά. Η μεγάλη εργοδοσία και μιλάμε για τον πιο κερδοφόρο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, απαλλάσσεται από μεγάλο βάρος των δεσμεύσεών της, οι οποίες μεταφέρονται στην πραγματικότητα στο ΙΚΑ.

Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει αμέσως τις συστάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και να ακυρώσει τους αντισυνταγματικούς αυτούς νόμους. Παράλληλα ζητάμε να προστατεύσει και τις συλλογικές συμβάσεις στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων και από το άλλο πλήγμα, δηλαδή από το γεγονός ότι σε κλαδικό επίπεδο δεν έχουν συνομιλητή, με τον οποίο θεσμικά να διαπραγματεύονται. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στροφή σε αυτή την πορεία.

Τέλος να πούμε ότι δυστυχώς και αυτό το κρούσμα εντάσσεται σε μια γενικότερη κατάσταση. Εχουμε μια κυβέρνηση χωρίς ηγεσία, μια κυβέρνηση σε απορύθμιση, η οποία ρίχνει σε χάος ολόκληρη τη χώρα, χάος σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα,  σε σχέση με τα δικαιώματα που έχει κάθε πολίτης να απολαμβάνει τη φύση στη χώρα του, σε σχέση με το αδιάβλητο  στις εισαγωγικές εξετάσεις, σε σχέση με την ασφαλή διακίνηση με τις ελληνικές συγκοινωνίες.

Αντιπρόεδρος ΟΤΟΕ, Τσεγκενές Δημήτρης

Σαν ΟΤΟΕ ζητήσαμε και έγινε δεκτή η συνάντησή μας με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο και την ηγεσία του ΣΥΝ, εκφράζοντας δύο σοβαρά ζητήματα που είναι στο χώρο των τραπεζών, των τραπεζοϋπαλλήλων. Το πρώτο αφορά τον θεσμικό συνομιλητή, όπου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο χώρο μας, ούτος ώστε να μπορούμε να υπογράφουμε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Αμφισβητείται από την πλευρά των τραπεζών και δυστυχώς από την κυβέρνηση το δικαίωμα των τραπεζοϋπαλλήλων να υπογράφουν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Αυτό το δικαίωμα μας το δίνει και το Σύνταγμα και οι νόμοι. Σε αυτό ζητήσαμε τη βοήθεια του κ Αλαβάνου και του ΣΥΝ, έτσι ώστε να μπορεί η ΟΤΟΕ να υπογράφει τις κλαδικές συμβάσεις.

Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα έχει να κάνει με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και με τις συστάσεις του σε σχέση με την αυτονομία των συλλογικών συμβάσεων των ασφαλιστικών μας ταμείων και την κατάργησή τους από τους αντισυνταγματικούς, αντιασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης,  3271/2005 και 3455/2006. Νομίζουμε ότι, αυτή τη στιγμή, η ελληνική πολιτεία, τα ελληνικά κόμματα, πρέπει να δώσουν το βάρος τους, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την δημοκρατία στη χώρα μας. Γιατί μιλάμε για δημοκρατικά ζητήματα. Και σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνήσαμε με τον ΣΥΝ, όπου θα είναι αρωγός δίπλα μας και θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

To Γραφείο Τύπου