Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/07/2007

Για τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με το δημόσιο χρέος άλλα και την αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού το α' πεντάμηνο

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Π. Δούκα για το δημόσιο χρέος  άλλα και την αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού το   α΄ πεντάμηνο, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η συνεχής διόγκωση του δημόσιου χρέους που συντελείται παρά το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων, τις εκτεταμένες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (2.9δις ευρώ), που στην ουσία συνιστούν δημόσιο δανεισμό, τους νέους φόρους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων αλλά και τη συνεχιζόμενη λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, επιβεβαιώνει τα μεγάλα αδιέξοδα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και διαψεύδει, μαζί με την άνοδο των ελλειμμάτων το α΄ πεντάμηνο, την κυβερνητική μυθολογία περί «δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Όσο η κυβέρνηση ενισχύει τη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, όπως φαίνεται και από την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων από τα Νομικά πρόσωπα, και αδρανεί απέναντι στην αυξανόμενη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, τα δημοσιονομικά προβλήματα θα επιτείνονται και τα βάρη θα πληρώνει ο ελληνικός λαός με νέα παρατεταμένη και σκληρότερη λιτότητα αλλά και νέα μετεκλογική φορολογική επιδρομή.

Αποτελεί ειρωνεία ότι μέσα σʼ αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση, δια του κ. Γ. Αλογοσκούφη, αντί να αμφισβητήσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μέχρι το 2010, εμφανίσθηκε «βασιλικότερη» του κ. Ν. Σαρκοζί, επιμένοντας στην τήρησή τους στο ακέραιο.

Δυστυχώς, παρά τους εξωραϊσμούς και τις διαψεύσεις, μια νέα φορολογική λεηλασία αναμένει μετεκλογικά τον ελληνικό λαό.

To Γραφείο Τύπου