Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/07/2007

Σάμος - Περιοδεία Α. Αλαβάνου

O Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την περιοδεία του στη ΣΑΜΟ και την ΙΚΑΡΙΑ, η οποία θα διαρκέσει έως την Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2007.

Σήμερα Κυριακή, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε την καμένη περιοχή Μυτιληνιών (Δ.Πυθαγορείου) από την πρόσφατη πυρκαγιά και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πυθαγορείου, τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, καθώς και με τον νομάρχη Σάμου.

Για περισσότερες πληροφορίες παραπέμπουμε στο ρεπορτάζ του συντάκτη του ΑΠΕ, κ. Χ.Ζαβουδάκη, που ακολουθεί:

Σάμος - Περιοδεία Α. Αλαβάνου

Στην ανάγκη συντονισμένης πολιτικής πρόληψης και αποκατάστασης για την προστασία των δασών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στις καμένες περιοχές του δημοτικού διαμερίσματος Μυτιληνιών, σήμερα δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στο νομό της Σάμου.

"Φέτος, ισχύει ο στίχος του Σεφέρη, όπου και αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει, διότι με τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια και ειδικά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα γίνεται κάρβουνο", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

Η πολιτική η οποία ακολουθείται δεν αποδίδει, σημείωσε. Το είδαμε και εδώ, όπου έχουμε βέβαια ένα τεράστιο κίνημα εθελοντών, που είναι θα έλεγα πρότυπο για όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν σταθμευμένα πυροσβεστικά αεροπλάνα αλλά θέλουν σήμα από την Αθήνα για να πετάξουν, δηλαδή φεύγει ο απαραίτητος χρόνος για να σβηστεί η φωτιά στην αρχή της.

Χρειάζεται, πρόσθεσε, μια πραγματική πολιτική δασοπυροπροστασίας, που σημαίνει πρώτον ενιαίο φορέα, δηλαδή να συντονιστούν η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία, οι εθελοντές, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι πάντες.

Δεύτερον, χρειάζονται πιστώσεις. Εδώ ουσιαστικά η δασική υπηρεσία έχει μείνει χωρίς κονδύλια για να αντιμετωπίσει στοιχειώδη πράγματα σε σχέση με την πρόληψη κυρίως. Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και επίσης δεν υπάρχουν τα κονδύλια, όχι μόνο για την πρόληψη αλλά και για την καταστολή και μετά την αποκατάσταση του τοπίου.

Τρίτον, θέλει έμψυχο δυναμικό και εδώ ξαναβάζουμε το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών.

Πρέπει να υπάρξουν σχεδιασμοί, αποφάσεις και χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση, τόνισε.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, τον δήμαρχο Πυθαγορείου και το νομάρχη Σάμου για τις ελλείψεις, για το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και για το τι χρειάζεται να γίνει άμεσα ώστε να λυθούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι αλλά και τέλος τι θα πρέπει να γίνει ώστε να αρχίσει η αποκατάσταση της καμένης έκτασης.

Αύριο θα περιοδεύσει στην Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, θα επισκεφθεί το νοσοκομείο, θα μιλήσει με τους εργαζόμενους και το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης.

To Γραφείο Τύπου