Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/07/2007

Συνέντευξη Ν.Χουντή, γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 (στον κ. Σαράντη).

Για την κατάσταση της υγείας του Λ.Κύρκου

Είχε ένα καρδιακό επεισόδιο. Εγινε αγγειοπλαστική, είναι σε καλή κατάσταση. Όλοι του ευχόμαστε να το ξεπεράσει γρήγορα και να είναι καλά.

Για μεταναστευτική πολιτική και δάση

Νομίζω ότι είναι δύο μεγάλα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα θέτει ο Συνασπισμός.  Παρακολούθησα την εκπομπή σας, αυτή τη δική σας αγωνιώδη προσπάθεια δημοσιογραφικά αλλά και των πολιτών, περί του πότε θα γίνουν εκλογές κ.λ.π. Δεν μπορεί να νεκρώνει η πολιτική ζωή ή να παρακάμπτονται κοινοβουλευτικές και πολιτικές διαδικασίες στο όνομα αυτής της εκλογολογίας γιατί, επιτρέψτε μου να πω, αυτό είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων, πιέσεων, μεταθέσεων των προβλημάτων. Ξεκινάω από το πρόβλημα των πυρκαγιών, που δημιούργησε και γενικότερη οξύτητα με τη δική μας την παρέμβαση, δηλαδή τη ώρα των πυρκαγιών άλλα έκανε ο Πρωθυπουργός άλλα αντιλαμβανότανε, ενώ ταυτόχρονα δεν δεσμεύεται σε ουσιαστικά θέματα. Θα αποσύρει την αναθεώρηση του άρθρου 24; Θα αποσυρθούν αυτοί οι δασοκτόνοι νόμοι, θα παρθούν μέτρα για να μην υπάρχουν ζημιές με τα εναπομείναντα δάση; Αυτή είναι η ουσία του θέματος κ. Σαράντη και νομίζω ότι η εκλογολογία και όλη αυτή η μετάθεση βγάζουν την κυβέρνηση από την ευθύνη να απαντήσει σε όλες αυτά τα θέματα.

Ο ρόλος του ΣΥΝ

Νομίζω, ότι θα είμαστε μια ανερχόμενη, όπως θα έλεγε κανείς, δύναμη. Έχουμε δώσει αγώνες, όπως για το άρθρο 16, για τις πυρκαγιές. Φαντάζομαι ότι κι εσείς παρακολουθήσατε όπως όλοι με ενδιαφέρον, αυτή τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τα δάση, τη συναυλία έξω από τη Βουλή, που είναι ελπιδοφόρο, γιατί η νέα γενιά μετά και από τις κινητοποιήσεις για την παιδεία και τα πράσινα παπούτσια μπαίνει σε θέματα γενικότερα, για το δικό της το παρόν και για το δικό της το  μέλλον. Νομίζω ότι εμείς έχουμε τη δυνατότητα, μπορούμε να ελπίζουμε στην στήριξη, αν θέλετε και στην κινητοποίηση και την αφύπνιση αυτής της νέας γενιάς.

Για την γραμμή που θα ακολουθήσει ο ΣΥΝ απέναντι στη Ν.Δ. και τον Πρωθυπουργό

Η γραμμή που έχουμε ακολουθήσει, θα σας έλεγα, είναι υποχρεωτική. Εδώ, ορισμένα πράγματα παρακάμπτονται και μένουμε μόνο στις εκφράσεις. Οι εκφράσεις ήταν πράγματι σκληρές γιατί απηχούν την πραγματικότητα. Θέλω να πω, επʼ ευκαιρία, κάτι που ίσως δεν έχει γίνει αρκετά κατανοητό. Οταν το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής υποχρεώνει τον Πρωθυπουργό μια φορά την εβδομάδα να απαντάει σε μια τουλάχιστον ερώτηση και ο Πρωθυπουργός απουσιάζει, και απουσιάζει σε κρίσιμα θέματα όπως τα θέματα της παιδείας και του περιβάλλοντος, και είναι σημαντικό πρόβλημα όταν ένας Πρωθυπουργός απουσιάζει από την κοινοβουλευτική ζωή, αντιμετωπίζει περιφρονητικά τα κόμματα, τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στο πως η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα, διότι αυτά είναι διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο ρόλος, λοιπόν, ενός κόμματος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και να ενημερώνονται οι πολίτες περί του τι γίνεται, τι πρέπει να γίνει. Οταν αυτά περιφρονούνται, δεν νομίζω ότι οι εκφράσεις είναι το βαρύτερο που μπορείς να σημειώσεις. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια βαριά κοινοβουλευτική ύβρη. Εν πάση περιπτώσει εμείς θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τα προβλήματα, να δίνουμε τις προτάσεις μας, να περιμένουμε απαντήσεις αλλά και ταυτόχρονα να οργανώνουμε και να συμμετέχουμε κινητοποιήσεις με την παρέμβαση των πολιτών, που ξαναλέω ότι σε πολλές περιπτώσεις απέδειξαν ότι θέλουν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

To Γραφείο Τύπου