Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/07/2007

Σε ιδιώτες νέο πακέτο 20% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη προς τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών

Μετά την τελευταία πώληση μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ιδιώτες, η συμμετοχή του δημοσίου περιορίζεται στο 45%. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών σε ξένους επενδυτές, την επόμενη τετραετία το Δημόσιο θα διαθέσει κι άλλα πακέτα  μετοχών του Τ.Τ. μέσω του χρηματιστηρίου. Ακόμη, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα Τ.Τ. λειτουργού υπό τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου και επιτελούν έναν ευρύτερο κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο.

Το γεγονός αυτό, κατά κάποιον τρόπο, το αναγνώριζε και ο σημερινός υπουργός Οικονομίας & οικονομικών, όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είχε δηλώσει: "σε καμία περίπτωση οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τον κοινωνικό ρόλο του Τ.Τ. ως τράπεζας των μικροαποταμιευτών και την αυτονομία του, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει να παίζει τον κοινωνικό του ρόλο. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δε δικαιούται για εισπρακτικούς λόγους να προχωρά στην αφαίμαξη των διαθεσίμων του Τ.Τ. διότι αυτό οδηγεί ουσιαστικά στην αποδυνάμωσή του".   

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Για ποιους λόγους η κυβέρνηση προχώρησε στην πώληση μετοχών του Τ.Τ. σε ιδιώτες;

2) Κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Πρόεδρος του Τ.Τ. ανέφερε ότι επιχειρησιακός στόχος του Τ.Τ. είναι να κατακτήσει το 10% της αγοράς των χορηγήσεων κατά τα αμέσως επόμενα έτη. Συμφωνεί η κυβέρνηση με το στόχο αυτό; Αν ναι, με ποια μέσα θα στηρίξει την επίτευξή του;

3) Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει τον κοινωνικό χαρακτήρα του Τ.Τ. και όλες τις παραδοσιακές αξίες που ιστορικά κατέχει καθώς απευθύνεται κυρίως σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης