Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/07/2007

Σε απόγνωση εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί των Δήμων Αρριανων, Φιλλυρας Κομοτηνής, Σωστη και της κοινότητας Οργανης του Ν. Ροδόπης. Οι πρωτόγνωρες για την εποχή συνθήκες καύσωνα-πριν 20 ήμερες-προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στης όψιμες φυτείες ξεραίνοντας τα νεαρά καπνόφυτα. Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα στις περιοχές με λιγοστό η και καθόλου νερό, χωρίς έργα άρδευσης, χωρίς δίκτυα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι ανήμποροι να αποτρέψουν τη καταστροφή.

Αν λάβει κάνεις υπόψη ότι:

- οι τιμές των κάπνων που πρόσφατα πωλήθηκαν δεν ήταν ικανοποιητικές κινήθηκαν στα επίπεδα των τιμών του 2003, όταν το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σημαντικά ότι το περιβόητο ποιοτικό παρακράτημα περιορίστηκε στο εξευτελιστικό πόσο των 0,36 λεπτά / κιλό.

- από την μεθεπόμενη χρονιά η επιδότηση θα μειωθεί κατά 50%.

Όλα αυτά προκαλούν αγανάκτηση για την διαρκή συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών και έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον μια παραδοσιακής ποικιλίας καπνού, όπως ο μπασμάς της περιοχής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ενεργοποιηθεί ο ΕΛΓΑ και να καταγράφουν τάχιστα οι ζημιές που προκλήθηκαν; Θα αποζημιωθούν έγκαιρα οι πληγέντες καπνοπαραγωγοί;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη