Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/07/2007

Καταπατήσεις στο Εθνικό Πάρκο της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και αντιμετώπισή τους από την πολιτεία και τους αρμόδιους Υπηρεσιακούς παράγοντες

Ερώτηση του Φώτη Κουβέλη προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, ΕΣΔΔΑ

Είναι γνωστό ότι η παραπάνω προστατευόμενη περιοχή υποβαθμίζεται σοβαρά, κυρίως λόγω της αυθαίρετης δόμησης και καταπάτησης  εκτάσεων, ακόμη και μέσα σε ευαίσθητες υγροτοπικές ζώνες.

Για την κατάσταση αυτή που επικρατεί η χώρα μας έχει οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανεπαρκή προστασία της περιοχής, όπως ορίζεται από το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το πρόστιμο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης (22306/ΦΕΚ 477Αʼ/31.5.2006) με την οποία καθορίζονται οι Ειδικές Ζώνες Προστασίας και οι επιτρεπόμενες  δραστηριότητες εντός αυτών.

Παρʼ όλα  όμως τα μέτρα, αναφέρεται ότι οι καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων και η αυθαίρετη δόμηση εξακολουθούν να υφίστανται. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι οι προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για την καταπολέμηση των προβλημάτων δεν τυγχάνουν της ανάλογης  στήριξης και υποστήριξης από την πολιτεία, με εξαίρεση τον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης. Αντίθετα υφίστανται διώξεις, με μεταθέσεις  και απειλές για το υπηρεσιακό τους ενδιαφέρον και την ευσυνειδησία που επιδεικνύουν, με αποτέλεσμα η δημόσια γη και το περιβάλλον να αποτελούν βορά του κάθε επίδοξου καταπατητή.

Επειδή από τα παραπάνω συνάγεται ότι ενώ η πολιτεία οφείλει να στηρίζει την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών και να  προστατεύει  το δημόσιο συμφέρον, φέρεται ότι δεν το πράττει επαρκώς .

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

- Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των καταπατήσεων και της αυθαίρετης δόμησης στην εν λόγω περιοχή, ώστε να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και να αποφευχθεί μια Ευρωπαϊκή καταδίκη σε βάρος της χώρας μας.

- Ποια είναι θέση τους για τη μέχρι τώρα στάση και συμπεριφορά των στελεχών των αρμοδίων υπηρεσιών και με ποιόν τρόπο σχεδιάζουν να ενισχύσουν  την  αποτελεσματικότερη  λειτουργία τους;

- Ποια μέτρα θα λάβουν προκειμένου να βοηθήσουν το έργο της κτηματικής υπηρεσίας της περιοχής ;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης