Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/07/2007

Ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να μείνει ανοιχτό το θέμα των συμβασιούχων

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου- απάντηση Σπίντλα στον Δημ. Παπαδημούλη

Δημ. Παπαδημούλης: "Νίκη των συμβασιούχων"

Το θέμα των συμβασιούχων εξέτασε σε σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από δέκα σχετικές προσφυγές σημαντικών φορέων και οργανώσεων, όπως η ΓΣΕΕ, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, οι συμβασιούχοι του ΟΠΑΠ, οι συμβασιούχοι ιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθώς και των δήμων Ιαλυσού και Βεροίας. Η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε ομόφωνα, υιοθετώντας σχετική πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη, να παραμείνει το θέμα ανοικτό, όπως ακριβώς ζήτησαν οι εκπρόσωποι των συμβασιούχων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης στην παρέμβασή του

- επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και εκκρεμότητες που οφείλονται στη πλημμελή και καθυστερημένη εφαρμογή της οδηγίας καθώς και εκτεταμένα φαινόμενα καταχρηστικών κυβερνητικών ενεργειών σε βάρος χιλιάδων συμβασιούχων

- υπογράμμισε ότι εν τω μεταξύ έχουν θεσπιστεί οι νόμοι 3201/2004 και 3388/2005, οι οποίοι παρέχουν στην Ελληνική Κυβέρνηση τη δυνατότητα να μην εφαρμόζει αποφάσεις δικαστηρίων για εκτέλεση των ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να μένουν απλήρωτοι

- πρότεινε στην Επιτροπή Αναφορών να κρατήσει το θέμα ανοικτό ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασχοληθεί με όλες τις πλευρές του ζητήματος και να φέρει σύντομα ολοκληρωμένες απαντήσεις.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Δημητρίου, παρουσιάζοντας τη θέση της Επιτροπής, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι:

- "αν τα γενικά δικαστήρια αποφάσισαν ότι το μόνο αποτελεσματικό μέσο εξυγίανσης αυτή τη στιγμή είναι η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, η άρνηση εκτέλεσης των αποφάσεων αυτών εγείρει ένα ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 1999/70/ΕΚ όσον αφορά τις υποθέσεις των αποφάσεων που καλύπτει η εν λόγω οδηγία " και ότι

- "υπάρχει επίσης το γενικότερο ζήτημα σχετικά με την ειδική νομοθεσία που αφορά την αναγκαστική εκτέλεση προσωρινών μέτρων κατά της κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε σχέση, για παράδειγμα με την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου."

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε καταλήγοντας πως:  "η Επιτροπή εξετάζει περαιτέρω τα προαναφερθέντα ζητήματα και για το σκοπό αυτό ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές."

Σημειώνεται επίσης ότι ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Σπίντλα έχει πρόσφατα (11.07.2007) απαντήσει σε ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη σχετικά με την τελευταία αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου ότι "η Επιτροπή έλαβε πρόσφατα καταγγελία σχετικά με θέματα που αφορούν την πρόσφατη απόφαση του ελληνικού Ανώτατου Δικαστηρίου στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής. Η Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά την καταγγελία αυτή λαμβάνοντας υπόψη την εν λόγω απόφαση καθώς και τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων."

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσε η παντελής απουσία εκπροσώπων των ελληνικών αρχών από τη συζήτηση, παρ' ότι προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν, κάτι που υπογράμμισε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, Πολωνός ευρωβουλευτής  κ. Λίμπικι.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης έκανε την εξής δήλωση: "Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών αποτελεί μια νίκη των δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων που νοιώθουν ότι εμπαίζονται για χρόνια από τα "είπα - ξείπα" και τις καταχρηστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Ο αγώνας συνεχίζεται."

To Γραφείο Τύπου