Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/07/2007

Στο Συμβούλιο με επείγουσα ερώτηση η εισαγγελική δίωξη εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Δημ. Παπαδημούλης: "Το Συμβούλιο οφείλει να αντιδράσει αμέσως"

Άμεση ήταν η αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη στην είδηση της δίωξης που άσκησε ο Τούρκος Εισαγγελέας της περιοχής Πέρα (Beyoglou) της Κωνσταντινούπολης, εις βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε σήμερα γραπτή ερώτηση προτεραιότητας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας να μάθει σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Συμβούλιο προς τις τουρκικές αρχές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Ο εισαγγελέας της περιοχής Πέρα της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διέταξε σήμερα 17.07.2007 δίωξη εις βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για παράβαση του άρθρου 219 του τουρκικού ποινικού κώδικα περί παράβασης θρησκευτικών καθηκόντων. Η δίωξη διετάχθη μετά από μηνυτήρια αναφορά στην οποία αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Συνεδρίου Ορθόδοξης Νεολαίας, που διεξήχθη από τις 10 έως τις 16 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, ο κκ Βαρθολομαίος δήλωσε πως το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό από τον 6ο αιώνα, κάτι το οποίο συνιστά, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, παραβίαση της από 26.06.2007 απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας με την οποία απαγορεύεται στο Πατριαρχείο να χρησιμοποιεί τον όρο "Οικουμενικό".

Ερωτάται το Συμβούλιο: Η στάση των τουρκικών αρχών απέναντι στο πρόσωπο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως είναι σύμφωνη με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής της πορείας; Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προς τις τουρκικές αρχές;"

Ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Οι τουρκικές αρχές έχουν επιδοθεί σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο προεκλογικό παιχνίδι, το οποίο υποθηκεύει τόσο την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όσο και τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να αντιδράσει αμέσως για το μείζον ζήτημα της ποινικής δίωξης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου."

To Γραφείο Τύπου