Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/07/2007

Περιοδεία Στρατούλη στην Αιτωλοακαρνανία - Δήλωση για την προωθούμενη στην περιοχή της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού κατασκευή βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα

Κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, έκανε την εξής δήλωση για την προωθούμενη στην περιοχή της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού κατασκευή βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα.

«Η πιθανολογούμενη αποδοχή από τη ρυθμιστική αρχή και κατʼ ουσία από την κυβέρνηση της αίτησης της Ιταλικής EDISON για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα στο Πλατυγιάλι Αστακού θα αποτελέσει εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα γιατί:

- Θα αυξηθεί στη χώρα μας και ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού η καύση του άνθρακα θα παράγει διοξείδιο του άνθρακα.

- Θα καταστραφεί οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, εμπόριο), με αποτέλεσμα να χαθούν συνολικά πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας απ΄ όσες δημιουργηθούν από αυτή την επένδυση.

- Θα έχουμε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

- Θα καταργηθεί ο χαρακτήρας των εγκαταστάσεων στο Πλατυγιάλι Αστακού ως εμπορευματικό διαμετακομιστικό κέντρο.

Ο ΣΥΝ θεωρεί απαράδεκτο σε μια περίοδο που όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη προσανατολίζονται στην κατάργηση της παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη ή λιθάνθρακα, στη χρήση φυσικού αερίου και στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αέρας, θάλασσα, ήλιος κλπ.), η κυβέρνηση της χώρας μας να βλέπει με καλό μάτι μια τέτοια επένδυση καταστροφική και επικίνδυνη για την Αιτωλοακαρνανία και επιζήμια για όλη τη χώρα.

Ο ΣΥΝ καλεί τους κατοίκους του Αστακού και της Αιτωλοακαρνανίας σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να προστατέψουν τον αέρα που αναπνέουν και την ίδια τη ζωή τους.

To Γραφείο Τύπου