Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/07/2007

Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Απασχόλησης για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών

Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Απασχόλησης για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του, δήλωσε τα εξής:

 «To κύριο πρόβλημα δεν είναι εάν ενημερώθηκε ή δεν ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, αλλά το τι έκανε για να μην υπάρξει αυτή η παραπομπή για θέματα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, για τα οποία ισχύει η αρχή της επικουρικότητας, δηλαδή η ρύθμισή τους είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε.

Και το βασικό ζήτημα είναι, ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ακόμα και η πιο ευνοϊκή, δηλαδή να μειώσει και το όριο ηλικίας των ανδρών αντί να ανεβάσει αυτό των γυναικών, και πάλι θα δημιουργηθεί μείζον ζήτημα. Γιατί, για να βγάλει την όποια απόφαση, θα πρέπει να αποχαρακτηρίσει την κύρια ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων από δημόσια και να την θεωρήσει επαγγελματική ασφάλιση. Αυτό όμως θα σημαίνει, ότι παύει να ισχύει γιʼ αυτή η εγγύηση του κράτους και ότι ουσιαστικά μετατρέπεται από δημόσια σε ιδιωτική ασφάλιση.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει τον τροχονόμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Κρύβεται πίσω από την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να δημιουργήσει κλίμα για την προώθηση μετεκλογικά των δεσμεύσεων της στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς για κατεδάφιση των δικαιωμάτων όλων των ασφαλισμένων, ανδρών και γυναικών. Οι ασφαλισμένοι ως πολίτες με τους αγώνες τους και τις ψήφους τους μπορούν να την σταματήσουν».

To Γραφείο Τύπου