Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/10/2005

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη για το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2006

Ο Π. Λαφαζάνης μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2006 που κατέθεσε η κυβέρνηση, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2006 που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου μονεταριστικού και αντικοινωνικού μοντέλου, το οποίο έχει αναγορευθεί σε κυβερνητικό δόγμα.

Πρώτον. Με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2006 εφαρμόζεται μία πολιτική άγριας λιτότητας για μισθούς και συντάξεις, σκληρού περιορισμού των δαπανών για Υγεία αλλά και Παιδεία, ενώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για άλλη μια φορά, όπως γίνεται κάθε χρόνο θα περικοπεί δραστικά στην πράξη για να «μπαλωθεί» ο πλασματικός προϋπολογισμός.

Με βάση αυτά τα δεδομένα θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο μέσα στο 2006 η οικονομική θέση των εργαζομένων, θα μεγαλώσουν οι κοινωνικές ανισότητες και η φτώχεια, θα γνωρίσει νέα έξαρση η ανεργία και θα περιοριστεί ακόμα πιο πολύ η ανάπτυξη.

Δεύτερον. Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, η ύπαρξη αυξημένου ΦΠΑ, μαζί με την επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές και η αναμενόμενη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα επιφέρουν πρόσθετα πλήγματα στα εισοδήματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, τα οποία για πραγματικές αυξήσεις μικρότερες του πληθωρισμού θα πληρώσουν πολύ περισσότερους φόρους.

Τρίτον. Το προσχέδιο προϋπολογισμού είναι συνολικά αναξιόπιστο και πλασματικό. Βασίζει τους υπολογισμούς του για τη μείωση του ελλείμματος στις λογιστικές αλχημείες που εφάρμοζε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τις οποίες καταδίκαζε τότε ως αντιπολίτευση η Ν.Δ. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση του ελλείμματος για το 2005 και το 2006 στηρίζεται στην τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και την αφαίρεση των σχετικών ποσών από το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα, η οποία πρέπει να εγκριθεί, προτού εφαρμοστεί, από την EUROSTAT. Σε περίπτωση μάλιστα που η τελευταία απορρίψει αυτή τη λογιστική παραπλάνηση, οι προϋπολογισμοί του 2005 και του 2006 θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια μια ακόμα μεγαλύτερη φορολογική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Είναι πρωτοφανές να κατατίθεται σχέδιο προϋπολογισμού που βρίσκεται υπό την ομηρία της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και με την επιφύλαξη της εκ των υστέρων έγκρισής της.

Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και κλιμακώνει σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. οδηγούν τη χώρα σε όλο και μεγαλύτερα οικονομικά και κυρίως κοινωνικά αδιέξοδα.

To Γραφείο Τύπου