Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/07/2007

Ομιλία Αλαβάνου σε σύσκεψη φορέων για το Ποικίλο Ορος

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος συμμετείχε σήμερα σε σύσκεψη φορέων της Δυτικής Αττικής με θέμα το Ποικίλο Όρος και το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Μετά τη καταστροφή της Πάρνηθας το Ποικίλο Όρος αποτελεί τη μοναδική ελπίδα ανάσας για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής.

Η ανυπαρξία διαχείρισης και οι επιθέσεις συμφερόντων έχουν οδηγήσει στη καταστροφή μιας φυσικής κα ιστορικής περιοχής κατάσπαρτης από αρχαία και βυζαντινά μνημεία (ναός Απόλλωνος, άντρο του Πανός, τμήματα Ιεράς Οδού κ.τ.λ.). Και ευτυχώς που η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων μας έσωσε χθες από τα χειρότερα.

Γι΄ αυτό πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα που είναι :

-    Τροποποίηση του Ν. 2742/99 «περί προστασίας του όρους Αιγάλεω», που κηρύσσει το Ποικίλο – Αιγάλεω ως τόπο ιδιαίτερου κάλλους, αλλά με δυνατότητες και για άλλες χρήσεις. Μόνο χρήσεις δασικής αναψυχής να επιτραπούν.

-    Να καθοριστούν επακριβώς τα όρια του, αποκλειόμενης της δυνατότητας στους γειτονικούς δήμους για οικιστική επέκταση.

-    Να περιέλθουν στη κυριότητα του Δημοσίου όλες οι εκτάσεις που διεκδικούνται από Μοναστηριακά Ιδρύματα. Ο ΣΥΝ θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή που θα ασχοληθεί με την ανάδειξη του δημόσιου χαρακτήρα αυτών των εκτάσεων.

-    Να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι εκτάσεις των στρατοπέδων της περιοχής με τη δέσμευση ότι θα δενδροφυτευθούν στο σύνολό τους.

-    Να επιδιωχθεί η αναστολή των εργασιών κατασκευής της γραμμής Ικονίου – Ασπροπύργου μέχρι την οριστική απόφαση του ΣτΕ.

-    Να εκπονηθούν και να υλοποιηθούν μελέτες διαχείρισης και αναδάσωσης με στόχο την επαναφορά του δασικού οικοσυστήματος».

To Γραφείο Τύπου