Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/07/2007

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη αναφορικά με το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με το «ράβε-ξήλωνε», με σπασμωδικές κινήσεις, με επικοινωνιακά τρικ και με ημίμετρα, πολύ περισσότερο με τη διαιώνιση ενός άδικου, άνισου και όλο και πιο δαιδαλώδους φορολογικού συστήματος.

Αποτελεί υποκρισία να μιλάει η κυβέρνηση για πάταξη της φοροδιαφυγής όταν «νομιμοποιεί» την παραοικονομία με την ένταξή της στην αναθεώρηση-αύξηση κατά 25% του ΑΕΠ, ενώ  διευρύνει συνεχώς τη φορολογική ασυλία των επιχειρήσεων και πρώτα από όλα των κεφαλαιαγορών.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής απαιτεί πρώτα από όλα ισχυρή πολιτική βούληση και κυρίως σύγκρουση με τις λογικές των επιχειρήσεων, αφού σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων το 40% των επιχειρήσεων φοροδιαφεύγει.

Με μια κυβέρνηση που είναι προσανατολισμένη στην ασυδοσία των αγορών και την υπεραύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, τα φορολογικά έσοδα θα τα πληρώνουν κυρίως οι μισθωτοί με νέες φορολογικές επιδρομές, σαν κι αυτή που σχεδιάζεται, παρά τις διαψεύσεις, μετεκλογικά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ογκούμενα δημοσιονομικά αδιέξοδα και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί μέχρι το 2010.»

To Γραφείο Τύπου