Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/07/2007

ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ

Για την συμπλήρωση 33 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η κυπριακή τραγωδία συνεχίζεται, 33 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή της Κύπρου την οποία διευκόλυνε το προδοτικό χουντικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, συνεχίζεται η κατοχή του 37% των εδαφών και η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού. Επιπλέον, δημιουργούνται νέα δυσμενή δεδομένα από μια σειρά ενέργειες, όπως ο σφετερισμός περιουσιών των Ελληνοκυπρίων προσφύγων.

Δυστυχώς, η συμφωνία Παπαδόπουλου-Ταλάτ υπό τη αιγίδα του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2006 δεν έχει εφαρμοστεί και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για τη λύση του προβλήματος καθυστερεί. Δεν πρέπει, όμως, να καθυστερήσει άλλο και απαιτούνται οι ανάλογες πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση των αποφάσεων του και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Λύση που θα λαμβάνει υπόψη τις αναγκαίες εγγυήσεις ασφάλειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, θα οδηγεί στην πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού και στη δημιουργία μιας Δικοινοτικής-Διζωνικής Ομοσπονδίας, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους αγώνες του Κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, συνεργαζόμενος στενά με τις αριστερές του δυνάμεις, με τις οποίες έχει αναπτύξει πολύμορφες σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης τόσο στο διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

To Γραφείο Τύπου