Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/07/2007

Παραχώρηση έκτασης 40.500 τ.μ. του κτιρίου του Διεθνούς Κέντρου ραδιοτηλεόρασης (IBC) για δημιουργία ενός νέου Mall!!

Ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που η κυβέρνηση, προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης τμήματος του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (I.B.C.) στον όμιλο Λάτση, μέσω της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, με σκοπό την ίδρυση εμπορικού κέντρου. Συγκεκριμένα, με την εν λόγω σύμβαση παραχωρείται έκταση 40.500 τ.μ., ίση με το μισό των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος".    

Στην απόφαση αυτή καθολική ήταν η αντίδραση κατοίκων, φορέων και οικολογικών κινήσεων της περιοχής, αλλά και ευρύτερα. Έχουν μάλιστα για το λόγο αυτό προσφύγει στο ΣτΕ και η υπόθεση συζητείται το Νοέμβριο του 2007.

Παρόλα αυτά, σήμερα, η εταιρεία στην οποία παραχωρήθηκε το κτίριο, ξεκίνησε ήδη τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου για τη δημιουργία του νέου πολυκαταστήματος.

Θυμίζουμε ακόμα πως το συγκεκριμένο αυτό κτίριο συνολικής επιφάνειας περί τα 105.000 τ.μ. αποτελούσε μία «προσωρινή μεταλλική κατασκευή» για την κάλυψη των αναγκών της δημοσιογραφικής κάλυψης των αγώνων. Σύμφωνα μάλιστα με τις δεσμεύσεις των τότε αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, προβλεπόταν αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να αποσυναρμολογηθεί και η έκταση του να αποδοθεί στους πολίτες σαν χώρος πρασίνου.

Αντί γιʼ αυτό, έγινε παραχώρηση της μισής περίπου έκτασης με σκοπό την δημιουργία ενός νέου MALL!

Οι κάτοικοι, φορείς και οικολογικές οργανώσεις που είχαν αντιδράσει στην πρώτη παραχώρηση, θεωρούν πως οι λόγοι που υπαγόρευσαν τη στάση της πριν από έναν χρόνο, εξακολουθούν να υφίστανται και μάλιστα εντονότεροι, για τους παρακάτω λόγους:

•    Η συνεχής συσσώρευση υπερτοπικών δραστηριοτήτων κερδοσκοπικού χαρακτήρα στο Μαρούσι, επιδεινώνει δραματικά το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί,

•    Η συνεπακόλουθη αύξηση των φονικών μικροσωματιδίων και του όζοντος πολλαπλασιάζεται με τρομακτικούς ρυθμούς,

•    Το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της πόλης δέχεται και δεύτερο ισχυρό πλήγμα,

Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική της προκατόχου της, αγνοεί προκλητικά τις ανάγκες των πολιτών για πράσινο, ελεύθερους χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις. Συνεπέστατη στην επιλογή της ιδιωτικοποίησης και μετατροπής σε εμπόρευμα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, παραδίδει με συνοπτικές διαδικασίες, στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα κάθε έκταση που θα μπορούσε να χρησιμεύσει για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Ειδικότερα σήμερα, μετά το ολοκαύτωμα της Πάρνηθας δεν υπάρχουν περιθώρια για την ελάχιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος στο Λεκανοπέδιο.

Κατόπιν αυτού,

1)Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει τηρηθεί η δέσμευση που προέβλεπε ότι η "προσωρινή μεταλλική κατασκευή", που είχε δημιουργηθεί για την κάλυψη των αναγκών της δημοσιογραφικής κάλυψης των αγώνων, θα αποσυναρμολογούνταν αμέσως μετά τους ολυμπιακούς αγώνες;

2) Αν για την παραπάνω παραχώρηση, ελήφθη υπόψη το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της πόλης του Αμαρουσίου που στο σημείο αυτό δεν προβλέπει χρήσεις για εμπορικές επιχειρήσεις.

3)  Αν, παρόλα αυτά, έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες όπως έκδοση οικοδομικών εργασιών, αν έχουν εκδοθεί και εγκριθεί περιβαλλοντικές μελέτες και αν ναι από ποιες αρχές έχουν εκδοθεί αυτές;

4) Θα λάβουν σοβαρά υπόψη την καθολική αντίδραση για την επιχειρούμενη περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής και τι μέτρα θα λάβουν στην κατεύθυνση της μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τέτοιες χρήσεις και την απόδοση του χώρου στους πολίτες ως χώρου πρασίνου;

 Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης