Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/07/2007

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με Ομοσπονδία Υπαλλήλων Οργανισμών Εγγείων Βελτισώσεων

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μαζί με τον Δημ. Στρατούλη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εργατική πολιτική του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Αμέσως μετά ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Τόσο οι πυρκαγιές όσο και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και τα προβλήματα στην επάρκεια νερού για τις καλλιέργειες, θέτουν ένα μεγάλο ζήτημα για τη διαχείριση των υδάτων στη χώρα μας. Δυστυχώς, ειδικά για την άρδευση, υπάρχουν απαρχαιωμένα συστήματα, εδώ και 50 χρόνια, χωρίς κανέναν εκσυγχρονισμό, με πλήρη εγκατάλειψη από την πολιτεία. Τα αποτελέσματα είναι κωμικοτραγικά, όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι 40.000 στρέμματα γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα στην Αιτωλοακαρνανία, όπου είναι πλούσια τα ελέη σε νερό, δεν μπορούν να αρδευτούν.

Στη σημερινή μας  συνάντηση με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στους οργανισμούς εγγειοβελτιωτικών έργων, αναδείχθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα.

Χρειάζεται ένας πλήρης εκσυγχρονισμός του νομικού και του λειτουργικού πλαισίου σχετικά με την άρδευση και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Χρειάζεται σύνδεση με τις δομές της αυτοδιοίκησης, με τους δήμους και με τις νομαρχίες. Είναι απαραίτητη η άμεση ενίσχυση των οργανισμών από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αλλά και από κοινοτικούς πόρους, προκειμένου να έχουμε ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο στη χώρα μας. Και βέβαια, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί, οι τεχνικοί που δουλεύουν στους οργανισμούς αυτούς, να στηρίζονται οικονομικά, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει η πολιτεία απέναντί τους.»

O Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Οργανισμών εγγείων βελτιώσεων κ. Γ.Αθανασούλας, δήλωσε:

«Στα πλαίσια των επισκέψεων που πραγματοποιούμε στα πολιτικά κόμματα για να θέσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους εγγείων βελτιώσεων, επισκεφθήκαμε σήμερα τον Πρόεδρο του ΣΥΝ, στον οποίο θέσαμε τα προβλήματα που απασχολούν όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά προπάντων τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων. Στα πλαίσια αυτά βρήκαμε πλήρη στήριξη. Θέλω να επισημάνω ότι οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων στηρίζουν τον αγροτικό πληθυσμό και το αγροτικό εισόδημα. Όμως στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα, οι οργανισμοί φθίνουν και επομένως θα φθίνει και η αγροτιά. Χρειάζεται προς την πλευρά αυτή να κινηθούμε όλοι γιατί αν λείψει το νερό, αν λείψουν οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων, η Ελλάδα θα μαραζώσει. Και όταν λέμε η Ελλάδα, δεν εννοούμε μόνο την Αθήνα αλλά όλη την περιφέρεια.»

To Γραφείο Τύπου