Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/07/2007

Δήλωση Π.Τριγάζη για τα αποτελέσματα των εκλογών της Τουρκίας

Αποδοκιμάστηκε η παρέμβαση του στρατού.

Ικανοποίηση για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ODP.

Ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα αποτελέσματα των εκλογών της Τουρκίας:

«Ο λαός της Τουρκίας αποδοκίμασε κατηγορηματικά με την ψήφο του την απαράδεκτη παρέμβαση της ηγεσίας του στρατού στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον περασμένο Απρίλιο. Ψήφισε δημοκρατική ομαλότητα και σταθερότητα.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μεγάλη καμπή. Θα εξακολουθήσει να βρίσκεται

αντιμέτωπη με τις μεγάλες αντιφάσεις της και μετά τις εκλογές. Το ζητούμενο είναι να προχωρήσει ο εκδημοκρατικός και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της, με την εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων και δεσμεύσεων, που αφορούν και τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Να αποκλειστεί στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ και το Κουρδικό να λυθεί με ειρηνικά και δημοκρατικά μέσα.

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζουμε την εκλογή στην Κωνσταντινούπολη του  Ουφούκ Ουράς, ηγέτη του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ΟDP), ο οποίος συμμετείχε στις εκλογές ως ανεξάρτητος, ύστερα από απόφαση του κόμματος, προκειμένου να παρακαμφθεί το άκρως  αντιδημοκρατικό πλαφόν του 10%. Επίσης χαιρετίζουμε τη εκλογή στο Ντιγιαρμκακίρ του γνωστού διεθνώς ηγέτη του Κινήματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας Ακίν Μπιρντάλ, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το Κουρδικό Κόμμα της Κοινωνικής Δημοκρατίας (DTP). Με τις δύο αυτές ξεχωριστές προσωπικότητες της Τουρκικής Αριστεράς και τις δυνάμεις που εκπροσωπούν, ο ΣΥΝ έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς αλληλεγγύης και συνεργασίας, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και πρόσφατα με το ODP οργανώσαμε κοινές εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη και στο Αϊβαλί για τη μείωση εξοπλισμών Ελλάδας  - Τουρκίας.

Τώρα, περισσότερο από πριν, απαιτείται να δυναμώσει η αλληλεγγύη μας με τις δημοκρατικές, αριστερές και φιλειρηνικές δυνάμεις της  Τουρκίας και ο ΣΥΝ θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση».

To Γραφείο Τύπου