Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/07/2007

Παρά τις εξαγγελίες Κεφαλογιάννη η Επιτροπή δεν έχει καν ενημερωθεί για το ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης μεταφορών με υδροπλάνα!

Ντ. Χούμπνερ: «Το κράτος – μέλος μπορεί να λάβει την κοινοτική συνδρομή για τις λιμενικές εγκαταστάσεις για τα υδροπλάνα»

«Η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί για το ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης των μεταφορών με υδροπλάνο μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών της «άγονης γραμμής», απάντησε η Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική κα Ντ. Χούμπνερ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο ευρωβουλευτής, ύστερα από τις εξαγγελλίες Κεφαλογιάννη για τη «δημιουργία σύνδεσης των νησιών της άγονης γραμμής, όπου δεν υπάρχει αεροδρόμιο, με την ηπειρωτική Ελλάδα με υδροπλάνα, ρωτούσε την Επιτροπή αν έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση για τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την αποθαλάσσωση και προσθαλάσσωση των υδροπλάνων.

Η Επίτροπος, στην απάντηση της, αφού ανέφερε ότι: «Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Γ΄ ΚΠΣ για την Ελλάδα, η Επιτροπή δεν γνωρίζει καμία κοινοτική χρηματοδότηση για το πρόγραμμα αυτό.», τόνισε ότι: «Το πεδίο εφαρμογής της συνδρομής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στον τομέα των μεταφορών για την περίοδο 2007-2013, που καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1080/2006, επιτρέπει τη συγχρηματοδότηση των επενδύσεων σε υποδομές μεταφορών σε λιμάνια και αερολιμένες. Εφόσον πληρούνται όλοι οι άλλοι όροι για τις επενδύσεις αυτές, το κράτος μέλος μπορεί να λάβει την κοινοτική συνδρομή για τις λιμενικές εγκαταστάσεις για τα υδροπλάνα.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση και ο κ. Κεφαλογιάννης προσωπικά είναι έκθετοι και οφείλουν εξηγήσεις και κυρίως ενέργειες που να αξιοποιούν τις δυνατότητες της κοινοτικής συγχρηματοδότησης. Ό,τι αμέλησαν να κάνουν στις διαδοχικές αναθεωρήσεις του βραδυπορούντος ΓʼΚΠΣ ας το εντάξουν επιτέλους στο υπό διαμόρφωση ακόμη ΔʼΚΠΣ (ΕΣΠΑ), το οποίο αν και θεωρητικά τρέχει από την 1η Ιανουαρίου του 2007, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει!»

To Γραφείο Τύπου