Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/07/2007

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου στον 9.84 για το αποτέλεσμα των τουρκικων εκλογών

-Οι εκλογές στην Τουρκία είναι το θέμα της ημέρας. Βλέπετε κάποια ποιοτική διαφορά στα πράγματα της Τουρκίας από χθες;

-Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα σʼ αυτό που λέμε «βαθύ κράτος», στο στρατό, στους κληρονόμους του Κεμάλ και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην Τουρκία, όπως εκφράζονται από ένα συντηρητικό κόμμα, βέβαια, του κ. Ερντογάν. Σʼ αυτή τη φάση υπήρξε ασφαλώς μια ήττα του κεμαλισμού, αλλά νομίζω ότι η διαδικασία είναι ακόμα ανοιχτή. Έχουμε το θέμα της Συνταγματικής Μεταρρύθμισης, των προεδρικών εκλογών, του αν ή όχι θα γίνει επέμβαση στο Κουρδιστάν, που σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή τα γεγονότα.

-Το γεγονός ότι ήταν μεγάλο χαστούκι το αποτέλεσμα των εκλογών για το κεμαλικό κατεστημένο, δεν θα τους οδηγήσει σε κάποια υποχώρηση, αναδίπλωση, ή νομίζετε ότι θα θελήσουν να πάρουν κάποια ρεβάνς;

-Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γι αυτό. Δεν είναι συνηθισμένοι να χάνουν, και ίσως υπάρχει και μια κατανόηση ότι αυτές οι μάχες έχουν μεγάλη χρησιμότητα και θα σφραγίσουν όλο το μέλλον της Τουρκίας. Έτσι, πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός. Για μας πάντως, το να ακολουθήσει η Τουρκία το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό δρόμο, να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και τη δημοκρατία στο εσωτερικό της, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και σε σχέση με το Κυπριακό και σε σχέση με τις διαφορές στο Αιγαίο, είναι εξαιρετικά σημαντικά και γι αυτό πρέπει να είμαστε πιο ενεργητικοί στις παρεμβάσεις μας, στις συνεννοήσεις που γίνονται με την Τουρκία, σε σχέση με την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ.

-Πάντως για όλα αυτά που είπατε, η μεγάλη νίκη του Ερντογάν είναι ένα θετικό κρατούμενο.

-Ενδεχομένως, θα το δούμε αυτό…

-Δηλαδή, όλες οι άλλες εκδοχές θα ήταν χειρότερες…

-Ενδεχομένως, σ΄ αυτή τη φάση. Βέβαια, θα δοκιμαστεί κι αυτό, και αυτή η νέα κυβέρνηση, μέσα σε ένα πλαίσιο όπου δεν θα είναι απόλυτα ελεύθερη να κάνει αυτό που θα ήθελε, γιατί πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο. Είναι ένα όπλο για μας η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό ίσως  δεν το καταλαβαίνουν πολλοί, και λένε, όχι δεν πρέπει να μπει η Τουρκία στην ΕΕ κλπ. Είναι όμως, ίσως,  το μόνο αποτελεσματικό μέσο πίεσης προς την Τουρκία, ώστε να κάνει τις υποχωρήσεις που χρειάζονται σε σχέση με το διεθνές δίκαιο.

Ας μην ξεχνάμε, επειδή ακούγονται διάφορες εθνικιστικές κορώνες, ότι ο μόνος τρόπος, τελικά, για να μπορέσουν να κινηθούν ελεύθερα οι έλληνες πολίτες, να πάνε οι πόντιοι στα πατρογονικά τους, να ανοίξουν τις εκκλησίες τους, να δουν τα σπίτια τους, να πάρουν, αν θέλουν, εκεί ένα οικόπεδο, είναι να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχθεί όλο το ευρωπαϊκό κεκτημένο των ελευθεριών.

Άλλο ένα εξαιρετικά σημαντικό για μας γεγονός, είναι ότι μετά από μισό σχεδόν αιώνα, μετά από 47 χρόνια, επανεμφανίζεται η Αριστερά στην Βουλή της Τουρκίας, μέσα από την εκλογή δύο προσωπικοτήτων, του Ουφούκ Ουράς που είναι ο πρόεδρος του ΑDP, του Κόμματος Αλληλεγγύης και Ελευθερίας - είναι το αδελφό κόμμα του ΣΥΝ, συναντηθήκαμε πριν από δυο εβδομάδες στην πρώτη κοινή λαϊκή συγκέντρωση των δύο  κομμάτων, στο Αϊβαλί της Τουρκίας- και ο Ακίν Μιρντάλ, μια αριστερή προσωπικότητα, επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και αρκετοί από τους είκοσι και πάνω κούρδους βουλευτές που εξελέγησαν. Είναι η πρώτη φορά μετά από μισόν αιώνα που υπάρχει παρουσία της Αριστεράς στην τουρκική Βουλή και νομίζω ότι πρέπει να χαιρετίσουμε αυτό το γεγονός.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

-Το άλλο πολύ μεγάλο θέμα των ημερών, είναι οι πυρκαγιές. Σας ακούμε να είστε πολύ προσεκτικός στις παρατηρήσεις σας, δεν τα βάζετε τόσο με την πυροσβεστική όπως κάνουν άλλοι, δεν τα βάζετε με τον κρατικό μηχανισμό όπως κάνουν άλλοι, απλώς εντοπίζετε την κριτική σας στο μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση προς τους επίδοξους καταπατητές.

- Εμείς δεν κάνουμε ποτέ κριτική στη βάση της διαμάχης που γίνεται  ανάμεσα στα δύο κόμματα του δικομματισμού, ότι «εγώ έχω καλύτερους, λιγότερο διεφθαρμένους» κλπ. Κι αυτό μας διαφοροποιεί. Το ένα σημείο, που πολύ σωστά θέτετε κι  εσείς, είναι ότι υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ενθαρρύνει όλους αυτούς οι οποίοι επιβουλεύονται τα δάση. Και είδατε και στις χθεσινές εφημερίδες, όλες είχαν τεράστια αφιερώματα για το πώς με διάφορα φιρμάνια δήθεν του σουλτάνου κλπ., επιβουλεύονται τα δάση ακόμα και της Αττικής, τον Υμηττό, κλπ. Σε όλες αυτές τις δυνάμεις η κυβέρνηση έχει κλείσει πραγματικά το μάτι. Και με την πρότασή της, για αναθεώρηση του άρθρου 24, που ουσιαστικά μειώνει την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, και με την τροπολογία που έφερε και την απέσυρε μετά την κατακραυγή, για την αναγνώριση των δασικών αυθαιρέτων, και με το γεγονός ότι κρατάει ακόμη το Νόμο του 2003 του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε χαρακτηρισθεί από την ίδια αντιδραστικός  και αντισυνταγματικός, και ο οποίος ουσιαστικά ακυρώνει όλους τους δασικούς χάρτες που είχαν γίνει μέχρι τώρα. Δημιουργεί ένα γκρίζο πλαίσιο που ανοίγει την όρεξη στους πάντες, ειδικά σε μια προεκλογική περίοδο…

-Τι θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός αυτή την ώρα, μπροστά σ΄ αυτό το οικολογικό ολοκαύτωμα;

-Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός καλό θα ήταν να κάνει μια μικρή παρένθεση, έστω και λίγων ημερών, από το να ασχολείται μόνο με το πώς θα κρατήσει την κοινοβουλευτική εξουσία. Γιατί αυτό ήταν, αν θέλετε, και το εξοργιστικό στην προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή, το. Δηλαδή, γινόταν συζήτηση στη Βουλή με φόντο την Πάρνηθα που καιγόταν, και το μόνο που ενδιέφερε τον πρωθυπουργό  ήταν να κρατήσει την κοινοβουλευτική εξουσία και να δώσει μάχες από δω κι από κει. Επομένως, χρειάζεται η Ελλάδα να έχει έναν πρωθυπουργό ο οποίος να ασχολείται με την κοινωνία, την οικολογία, και τα προβλήματά της. Και θα μπορούσε και θα έπρεπε κάποια στιγμή να δώσει ένα μήνυμα ότι θα προστατεύσουμε τα δάση κι αυτό θα δινόταν είτε με την απόσυρση της τροπολογίας, είτε με την κατάργηση του Νόμου, που στο κάτω- κάτω είναι και νόμος του ΠΑΣΟΚ και διευκολύνεται. Δεν το κάνει όμως αυτό η κυβέρνηση.

Σε σχέση με τη λειτουργικότητα του κρατικού μηχανισμού, θέλω να πω ότι, έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχω πάει στο Πήλιο, στο Μαίναλο, στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη, στη Χαλκιδική, όπως έχουν πάει και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, κι αυτό που διαπιστώνει  κανείς είναι μια πλήρης έλλειψη συντονισμού. Αντιθέτως,  βλέπει τριβές ανάμεσα στους φορείς οι οποίο θα έπρεπε να λειτουργήσουν για την πρόληψη και την κατάσβεση που είναι οι δασικοί, οι δασοπυροσβέστες, η Πολιτική Προστασία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Δασική Υπηρεσία. Τίποτα δεν υπάρχει συντονισμένα. Υπάρχει μια πλήρης υποχρηματοδότηση, και αναφέραμε επανειλημμένα ότι ούτε καν τις πιστώσεις της ΕΕ από το 2001 δεν έχουμε μπορέσει να αξιοποιήσουμε και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΔ

-κ. Πρόεδρε, έχει εντοπιστεί από πολλούς αναλυτές ότι τον τελευταίο καιρό έχετε σηκώσει πολύ τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, δηλαδή προνομιακός σας αντίπαλος είναι η κυβέρνηση. Αυτό γίνεται επειδή είναι η κυβέρνηση ή και για περισσότερο πολιτικούς λόγους, δηλαδή η κριτική σας είναι περισσότερο προς την κυβέρνηση παρά προς το δικομματισμό.

-Η κριτική μας ξεκινάει κατʼ αρχήν από το να προωθηθούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και απέναντί μας έχουμε την κυβέρνηση της ΝΔ Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια για να έχουμε μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη… Έχουμε απέναντί μας αυτή την κυβέρνηση και νομίζω ότι έχουμε αναδειχθεί, χωρίς να θέλω να κομπάσω, σε μια ουσιαστική δύναμη αντιπολίτευσης. Και πάντα επί της ουσίας. Μπορεί να ανεβάσαμε τον τόνο, αλλά ο τόνος ήταν επί της ουσίας, όχι πάνω σε σκιαμαχίες σχετικά με διαφορές σε πρόσωπα, σε στελέχη κλπ.

-Εχετε δει να κεφαλαιοποιείται αυτό πολιτικά; Έχετε δει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το κόμμα σας, καινούργιες δυνάμεις να έρχονται, πέρα από τις δημοσκοπήσεις;

-Είμαστε έντονα κριτικοί και απέναντι στο σύστημα του δικομματισμού που αναδεικνύει τέτοιες κυβερνήσεις, και γι αυτό θεωρούμε ότι το βασικό για τις εκλογές που έρχονται είναι να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα πέρα από το σύστημα του δικομματισμού, πράγμα το οποίο φαίνεται να θέλει και η ελληνική κοινωνία.

Βλέπουμε ότι συζητιέται ο ΣΥΝ, συζητιούνται οι προτάσεις του. Διότι οι θέσεις του δεν είναι θέσεις μόνον άρνησης. Είμαστε οι πρώτοι που βάλαμε στη Βουλή έναν δεκάλογο για τα δάση. Το μόνο κόμμα στη Βουλή το οποίο αντιπρότεινε ένα νόμο-πλαίσιο μέσα σ΄ αυτή τη φασαρία που γινόταν στα Πανεπιστήμια, ήταν ο ΣΥΝ. Θα έλεγα ότι αυτή η διαδικασία, της παρέμβασης με έναν τρόπο κριτικό και με ένα τρόπο θετικό, αναδεικνύοντας προτάσεις, όπως για το χωρισμό εκκλησίας- κράτους και για άλλα ζητήματα, βρίσκουν ανταπόκριση…

-Ήρθαν πιο κοντά σε σας δυνάμεις της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, τότε με το άρθρο 16, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ήρθαν πολλές δυνάμεις, εκτός του  κόμματός σας, με την κινηματική δράση. Βλέπετε αυτό να έχει συνέχεια ή ήταν συγκυριακό, περιστασιακό;

-Δεν νομίζω ότι είναι συγκυριακό. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι  συγκυριακό αν είχαμε μόνο το θέμα της Παιδείας. Βλέπετε πώς με παρεμβάσεις μας, για παράδειγμα, όταν κυριαρχούσε το σκάνδαλο των ομολόγων,  αναδεικνύεται ένα άλλο μεγάλο κίνημα για το περιβάλλον, για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Είναι πια μέσα στην αντίληψή μας ότι η Αριστερά συνδέεται με τις παρεμβάσεις των κινημάτων. Προσπαθούμε να παρέμβουμε στις διεργασίες και στην πραγματικότητα και με αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, ότι τα κινήματα έφεραν αποτελέσματα, όπως το κίνημα για το άρθρο 16, το κίνημα για τις παραλίες που άνοιξε τις παραλίες και εξανάγκασε τους εισαγγελείς να ελέγχουν πια τη νομιμότητα όλων των νονών της νύχτας. Αυτές είναι μεγάλες εξελίξεις και κατακτήσεις. Χωρίς να θέλω να μονοπωλήσω, θα έλεγα ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει παίξει έναν πολύ μεγάλο ρόλο σ΄ αυτά.

-Αυτό το 9,5% στην Αʼ Αθηνών που σας δίνει η Kappa Research  σας ξάφνιασε;

-Κρατάω τις επιφυλάξεις μου για τις δημοσκοπήσεις, και για τις καλές και για τις κακές, και όταν το ασανσέρ είναι στο υπόγειο και όταν είναι στον 15ο όροφο, όπως αυτή η τελευταία δημοσκόπηση. Νομίζω όμως από τις περιοδείες μου, από τις συναντήσεις μου, από τις επαφές με την κοινωνία, ότι ο ΣΥΝ είναι πια μια δύναμη πίεσης, επαφής, ερωτημάτων, διαλόγου, σε έναν πολύ ευρύτερο χώρο από το συνηθισμένο κομματικό ακροατήριο και νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και για μας και για τη χώρα.

To Γραφείο Τύπου