Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/07/2007

11η η Ελλάδα στην παραγωγή αιολικής ενέργειας στην ΕΕ των 27

Απάντηση του Επιτρόπου κ. Πίμπαλγκς στον Δημ. Παπαδημούλη

"Η ηλεκτροπαραγωγή από αιολική ενέργεια στην Ελλάδα αυξήθηκε από μηδέν γιγαβατώρες (GWh) το 1988 σε 1266 GWh το 2005. Η Ελλάδα κατέλαβε το 2005 την 11η θέση στη σειρά κατάταξης των κρατών μελών της ΕΕ-27 με κριτήριο την εγκατεστημένη ισχύ ανεμογεννητριών." Αυτό προκύπτει από απάντηση του κ. Α.Πίμπαλγκς, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, στην απάντησή του, υπογράμμισε τη σημασία που δίνεται από την ΕΕ στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα "Ευφυής Ενέργεια - Ευρώπη 2 (ΙΕΕ2)", το οποίο, όπως δήλωσε, "περιλαμβάνει ποσό 316,35 εκατομμυρίων ? για το διάστημα 2007-2013 που διατίθεται σε δράσεις προώθησης νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υποπρόγραμμα Altener)."

Ο κ. Πίλμπαγκς τόνισε, επίσης ότι "το σχετικό μέρος του προϋπολογισμού ΙΕΕ2 που διατίθεται στη δράση προώθησης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές (ποσό 179,85 εκατομμυρίων ? κατά το ίδιο διάστημα) θα διατεθεί για την προώθηση της διαφοροποίησης καυσίμων και της χρήσης καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές", καθώς επίσης και πως "η στήριξη για την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της αιολικής) δίδεται μέσω του Εβδόμου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΠΠ7), το οποίο αποτελεί το κύριο μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση της έρευνας στην Ευρώπη."

Ο κ. Επίτροπος αναφέρεται, τέλος, το σημαντικό πρόγραμμα «Ευφυής ενέργεια για την Ευρώπη», επισημαίνοντας πως "αποτελεί το κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης για μη τεχνολογικές δράσεις στο πεδίο της ενέργειας προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια της αγοράς που αντιτίθενται στην αυξημένη χρήση μεθόδων υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας."

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως ποσοτικό στόχο για το 2010, το 22,1% της συνολικής κατανάλωσης να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), για την Ελλάδα ο επιμέρους στόχος είναι 20,1%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της eurostat, το 2005 στην Ελλάδα μόνο το 10% της συνολικής κατανάλωσης προήλθε από ΑΠΕ, την στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 15 ανήλθε στο 14,5%. Επίσης, όπως είναι φανερό η Ελλάδα το 2005 βρισκόταν 10 μονάδες πίσω από τον στόχο που πρέπει να κατακτήσει έως το 2010 δηλαδή το 20,1% της συνολικής κατανάλωσης να προέρχεται από ΑΠΕ.

Ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

«Παρά τη μικρή σχετική βελτίωση η χώρα μας, οφείλει να «τρέξει» γρηγορότερα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Μόνον έτσι μπορεί να προσεγγίσει τις ανειλημμένες δεσεμεύσεις της. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους για τη χώρα μας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εισαγόμενα καύσιμα και τον λιγνίτη. Η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων στις περιοχές της χώρας μας που αυτό είναι δυνατό, με ορθολογική αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού και σεβασμό στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον, μπορεί να αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό μια λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας».

To Γραφείο Τύπου