Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/07/2007

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Βόλος καθυστερούν σημαντικά!

Απάντηση του Επιτρόπου κ. Δήμα σχετικά με την αειφόρο αστική ανάπτυξη

Δημ. Παπαδημούλης: "Η πρωτοβουλία στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης"

Με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης ζητούσε να πληροφορηθεί ποιες από τις ελληνικές πόλεις στις οποίες αφορά η ευρωπαϊκή θεματική στρατηγική για το αστικό περιβάλλον έχουν προχωρήσει στη σύνταξη των απαιτούμενων από αυτή Σχεδίων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (EMP), Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (EMS) και Προγραμμάτων Βιώσιμων Αστικών Μεταφορών (SUTP).

Η θεματική στρατηγική της Κομισιόν για το αστικό περιβάλλον αφορά στις πρωτεύουσες των κρατών μελών και όλα τα πολεοδομικά συγκροτήματα 90.000 και άνω κατοίκων και σε αυτή περιέχεται δέσμη μέτρων για την αειφόρο ανάπτυξη των πόλεων. Για την παρακολούθηση της εφαρμογής της συντάχθηκε το 2005 έρευνα[1]  στα 25 κράτη μέλη. Ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές των αστικών αυτών περιοχών να απαντήσουν σε διάφορα ερωτήματα σχετικά με τα Σχέδια Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (EMP), τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (EMS) και τα Προγράμματα Βιώσιμων Αστικών Μεταφορών (SUTP).

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμα «οι ελληνικές πόλεις που καλύφθηκαν από την έρευνα είναι οι ακόλουθες: ευρύτερη περιφέρεια Αθηνών, Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, Βόλος και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την έρευνα, η Αθήνα έχει επεξεργαστεί Σχέδια Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (EMP), αλλά καμία άλλη πόλη άνω των 100.000 κατοίκων δεν έχει εφαρμόσει κανένα, αν και η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν να το πράξουν στο μέλλον. Μόνο η Πάτρα έχει ήδη θεσπίσει Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (EMS), δύο δε άλλες πόλεις (ευρύτερη περιφέρεια Αθηνών και Θεσσαλονίκη) σχεδιάζουν να θεσπίσουν EMS στο μέλλον. Δύο πόλεις (Αθήνα και Λάρισα) έχουν ήδη θεσπίσει Προγράμματα Βιώσιμων Αστικών Μεταφορών (SUTP), ενώ μία άλλη πόλη (Πάτρα) ανέφερε ότι σχεδιάζει την εφαρμογή SUTP στο μέλλον.»

Ο κ. Επίτροπος συνεχίζει τονίζοντας πως «όσον αφορά τα μέτρα που προτείνονται στη θεματική στρατηγική, η Επιτροπή συνιστά ένθερμα στις τοπικές αρχές να χρησιμοποιήσουν καλύτερα την ολοκληρωμένη αστική διαχείριση» και υπογραμμίζει με νόημα ότι «δεν μπορεί να επιβληθεί μια απλή, η ίδια για όλους, λύση. Οι δημοτικές αρχές γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές συνθήκες και είναι καλύτερα σε θέση να ανταποκριθούν στις τοπικές ανάγκες, όπως ορίζει και η αρχή της επικουρικότητας.»

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

«Η αειφόρος αστική ανάπτυξη αποτελεί μια από τις προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρωτοβουλία για δράση βρίσκεται στα χέρια των τοπικών αρχών. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη τα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα να προχωρήσουν στην επεξεργασία και εφαρμογή των απαραίτητων περιβαλλοντικών συστημάτων και σχεδίων, ούτως ώστε η περαιτέρω ανάπτυξη και επέκτασή τους να μην γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος και κατʼεπέκταση των κατοίκων τους.»

[1] http://ec.europa.eu/environment/urban/pdf/survey_05_04_21.pdf

To Γραφείο Τύπου