Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/10/2005

Επίσκεψη του Αλέκου Αλαβάνου στη Μεσσηνία για την σχεδιαζόμενη δημιουργία λιγνιτορυχείου και θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας

Tη Μεσσηνία επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η σχεδιαζόμενη δημιουργία λιγνιτορυχείου και θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας.

Το πρωί μετείχε σε σύσκεψη στη Νομαρχία με το Νομάρχη Μεσσηνίας και τη Συντονιστική Επιτροπή κατά του λιγνιτοεργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Ακριτοχώρι της Μεσσηνίας.

Περιόδευσε στην περιοχή του Ακριτοχωρίου του Δήμου Κορώνης όπως και στο Χωματερό - Ακριτοχώρι - Φοινικούντα, Κορώνη, στην οποία είχε και συνάντηση με τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής και τους κατοίκους.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας για να μην γίνει αυτή η καταστροφή του περιβάλλοντος και της ζωής σ΄ αυτή την ιστορική περιοχή της χώρας μας. Το ότι συζητείται αυτό το θέμα είναι από μόνο του σημείο καθυστέρησης για την ανάπτυξη της χώρας μας. Αυτό που γίνεται στη Μεσσηνία έχει σχέση με τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης της αγοράς. Σε λίγο μπορεί να δούμε ανάλογα σχέδια και δίπλα στην Ακρόπολη.

Η μονάδα αυτή, το λιγνιτωρυχείο, έχει βρει αντίθετο όλο το λαό της Μεσσηνίας, συμπεριλαμβανόμενων και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Καραμανλής, αντί ξιφομαχεί με τον Γ. Παπανδρέου για το ποιος είναι πιο διεφθαρμένος, θα πρέπει να πάρει αμέσως αρνητική θέση στο θέμα του λιγνιτωρυχείου, ώστε να απελευθερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής και να κινητοποιηθούν σε δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα σε ήπιες μορφές ενεργειακής ανάπτυξης, φιλικές προς το περιβάλλον.

Η ύπαρξη λιγνιτωρυχείου στη Μεσσηνία είναι αντίθετη με τις ζώνες NATURA, με την Συνθήκη του Κιότο και με τις κοινοτικές οδηγίες για περιορισμό της ρύπανσης. Είναι αντίθετη με τα πάντα.

Καλούμε άμεσα τον Πρωθυπουργό να σταματήσει τη σιωπή του και να απελευθερώσει την Μεσσηνία απ΄ αυτό το βάρος.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα αυτό, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε ότι ο ΣΥΝ έχει αναδείξει το θέμα με ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή, με την οποία ζητάει την ακύρωση αυτού του σχεδίου. Επίσης τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ματαίωση αυτού του σχεδίου, ο ΣΥΝ θα κινητοποιηθεί πανελλαδικά με τις οικολογικές οργανώσεις, γιατί το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τη Μεσσηνία, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

«Η προσφερόμενη ενέργεια θα ήταν πολλαπλάσια αν εμπλουτιζόταν η μονάδα της Μεγαλόπολης με φυσικό αέριο και αν υπήρχε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα καθώς και πρόγραμμα για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνεργασίες του ΣΥΝ για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε ότι ο ΣΥΝ δεν βλέπει τις εκλογές της Τ.Α. σαν έναν χώρο όπου θα παίξουν μπίριμπα τα πολιτικά κόμματα κι όπου θα γίνει μία δημοσκόπηση των πολιτικών δυνάμεων για τις γενικές εκλογές.

«Εμείς -δήλωσε- θα αξιοποιήσουμε συνεργασίες με δυνάμεις της Αριστεράς, με ευρύτερες δυνάμεις, με κινήσεις, φορείς και πολίτες, που μπορεί να ανήκουν ακόμα και στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά που έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με εμάς.»

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το επικείμενο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα, τόνισε «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά σήμερα δεν είναι κομπάρσος, αλλά πρωταγωνιστής του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Αυτό έδειξαν τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία. Θέλουμε οι επιτυχίες αυτές να περάσουν και σε άλλες χώρες, και στην Ελλάδα».

To Γραφείο Τύπου