Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/07/2007

Συνάντηση Αλαβάνου με συμβασιούχους πυροσβέστες

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μαζί με τον Δ. Στρατούλη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εργατική πολιτική του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Αμέσως μετά, έκανε δηλώσεις:

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

«Είχαμε μια πολύ συγκροτημένη ενημέρωση και η εκτίμησή μας είναι ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, όσον αφορά την πυρόσβεση, την πρόληψη και ειδικά τη δασοπυρόσβεση.

Ο εξοπλισμός που είδαμε να έχουν αυτοί οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη με τη φωτιά, και οι οποίοι θρηνούν τρεις συναδέλφους τους που χάθηκαν στο Ρέθυμνο, είναι απαράδεκτος.

Ο Δημ. Στρατούλης έχει καλύτερη μάσκα για τις διαδηλώσεις από αυτήν που φοράνε… Τα γυαλιά που φοράνε είναι πλαστικά και καίγονται και τα γάντια Ε388 είναι γάντια για κηπουρική!

Πρέπει να κλείσει πια αυτό το κεφάλαιο. Δεν μπορούμε πλέον να θρηνούμε ούτε ανθρώπινες υπάρξεις, ούτε δάση, ούτε όλη τη φυσική κληρονομιά της χώρας μας. Γι αυτό εμείς στηρίζουμε απόλυτα το αίτημά των πυροσβεστών, να δημιουργηθεί ένα ειδικό σώμα πυροσβεστών το οποίο θα έχει σημαντική παρέμβαση στα ζητήματα καταστολής, όπως και σήμερα,  με ώρες, ακόμα και ημέρες συνεχούς εργασίας, αλλά θα είναι ταυτόχρονα και ένα σώμα αναδάσωσης, ένα σώμα πρόληψης.

Αν δεν γίνει αυτό, πολύ φοβάμαι ότι όσα λέγονται σήμερα για αναδασώσεις, για σχέδια για την Πάρνηθα ή για το Πήλιο ή για τα άλλα μέρη της Ελλάδας, θα είναι λόγια του αέρα. Επομένως εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς,  ζητούμε να συγκροτηθεί ένα ειδικό σώμα πυροσβεστών το οποίο θα ασχολείται και με καταστολή, αλλά και με πρόληψη και αναδάσωση, πράγμα που σημαίνει δωδεκάμηνη εργασία

ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Το δεύτερο θέμα που θέλω να θίξω είναι ότι αποκαλύφθηκαν κομματικές παρεμβάσεις στο θέμα της ανάδειξης των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που νομίζω ότι αποτελούν ντροπή για την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό που θέλει ο πολίτης, είναι στελέχη στην πυρόσβεση τα  οποία να είναι ικανά, να έχουν τεχνογνωσία, να είναι ψύχραιμα, να έχουν ευφυΐα, να έχουν ικανότητα συντονισμού. Δεν τον ενδιαφέρει αν θα είναι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ή Αριστερά ή οτιδήποτε άλλο. Και θάθελα να αναφέρω ότι ο δικομματισμός και  σε αυτή την περίπτωση, μόνο ζημιά κάνει. Το να έχουμε τη μια τα γαλάζια στελέχη, την άλλη τα πράσινα στελέχη, οδηγεί σ΄ αυτές τις καταστάσεις. Επομένως το ζητούμενο είναι να δώσει έναν απολογισμό η ΝΔ για αυτά που έχουν γίνει και να υπάρξουν συνθήκες πλήρους αξιοκρατίας.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

Το τρίτο αφορά στη ΔΕΗ. Είδαμε σήμερα τον πρωθυπουργό να κάνει συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης και να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για το πώς οι διάφοροι ενεργειακοί αγωγοί θα πάνε από τη Ρωσία στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Και την ίδια στιγμή βλέπουμε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να καταρρέει. Βλέπουμε ότι είναι τέτοια η εγκατάλειψη, ώστε όχι μόνο φτάνουμε στα όρια της κατάρρευσης του συστήματος και είμαστε πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί,  αλλά και ότι πολλές φορές τα δίκτυα της ΔΕΗ είναι αυτά τα οποία προκαλούν τις πυρκαγιές. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής παράδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας στα μεγάλα συμφέροντα, εγκατάλειψης της ΔΕΗ. Εμείς θεωρούμε- και ζητάμε στήριξη από όλους τους πολίτες-ότι είναι αναγκαίο η ΔΕΗ να στηριχθεί, να ενισχυθεί και να αποτελέσει τον πόλο ανάπτυξης της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.»

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών Κων. Παπαντώνης δήλωσε:

«Είχαμε σήμερα μια συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνο που πάντα, εδώ και χρόνια, από όταν ξεκινήσαμε το κίνημα των πυροσβεστών το 2003,  είναι μαζί μας και στηρίζει το πάγιο αίτημα για μόνιμη αποκατάσταση των συμβασιούχων πυροσβεστών. Εμείς αυτά τα αιτήματα για 12μηνη απασχόληση, για πρόληψη και καταστολή, τα ζητάμε εδώ και 5 χρόνια. Θεωρούμε ότι κάποια στιγμή η πολιτεία θα πρέπει να τα εισακούσει, για το καλό και το δικό  μας, και των πολιτών, προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας.»

To Γραφείο Τύπου