Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/10/2005

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ για το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μεσσηνία για το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με την χθεσινή απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας παίχτηκε ξανά η ίδια θεατρική παράσταση. Ο αμερικανός σπόνσορας της τουρκικής υποψηφιότητας εμφανίστηκε ως από μηχανής Θεός που κατάφερε διπλό στόχο, αφ΄ ενός να ανοίξει προοπτικές διεύρυνσης του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, και με τις εξελίξεις που είχαμε στην Τουρκία και στην Κροατία, και αφ΄ ετέρου να πετύχει τον πάγιο στόχο του: Να θέσει την Τουρκία σε ενταξιακή τροχιά, χωρίς όμως η Τουρκία να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου, επίλυσης των προβλημάτων με τους γείτονές της και εκδημοκρατισμού, οι οποίες είναι απαραίτητες.

Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις μόνο, εμείς ως ΣΥΝ υποστηρίζουμε ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το θετικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε, ιδιαίτερα μετά τα δημοψηφίσματα σε χώρες της Ε.Ε. και να βάλει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα και για το Κυπριακό και για το θέμα των διαφορών στο Αιγαίο, που θα αποτελούσαν ευνοϊκή αφετηρία επίλυσης μεγάλων και ανοιχτών προβλημάτων. Ακόμη και το αυτονόητο δικαίωμα, κάθε κυρίαρχη χώρα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί χωρίς εμπόδια να εντάσσεται σε διεθνείς Οργανισμούς, σήμερα αμφισβητείται.

Όχι ότι εμείς είμαστε υπέρ μιας ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ -ξέρετε την αρνητική θέση μας για το ΝΑΤΟ- αλλά δεν μπορεί να περιορίζεται το δικαίωμα επιλογής της Κυπριακής Δημοκρατίας από μια χώρα η οποία έχει στρατεύματα κατοχής στο έδαφός της, για το τι θα κάνει σχετικά με τις επιλογές της σε διεθνείς Οργανισμούς.

Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων χρεώνεται στα αρνητικά της ελληνικής κυβέρνησης και δυστυχώς επιβαρύνει το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων για τα επόμενα χρόνια.

To Γραφείο Τύπου