Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
26/07/2007

Μήνυμα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τις εκλογές στην Τουρκία

Σχετικά με τα αποτελέσματα των Τουρκικών εκλογών το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στο Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP).  

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς χαιρετίζει την παρουσία αριστερών φωνών στην Τουρκική Βουλή, μετά την επιτυχία εκλογής Κούρδων και Τούρκων δημοκρατών βουλευτών, συμπεριλαμβανομένης της εκλογής του ηγέτη του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) Ουφούκ Ουράς στην Κωνσταντινούπολη. Συγχαίρουμε το ODP, κόμμα-μέλος, γιατί πέτυχε την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση.

Εκτιμούμε θετικά το γεγονός ότι ο τουρκικός λαός απέρριψε τις προσπάθειες του στρατού να επέμβει στην πολιτική ζωή της χώρας και ψήφισε για την συνέχιση του εκδημοκρατισμού της κοινωνίας.

Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της ιστορίας της. Οι προκλήσεις παραμένουν ανοικτές για τον εκδημοκρατισμό και την ικανότητά της να εκπληρώσει τα κριτήρια για τη συνέχιση της πορείας της προς την  ένταξη στην Ε.Ε.,  που απαιτεί ειρηνικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και την απόρριψη κάθε παγίδας που θα οδηγεί σε εθνικιστικές πολιτικές. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ειρηνική και δημοκρατική λύση του Κουρδικού εντός των συνόρων του Τουρκικού κράτους και να εξασφαλισθεί η ειρηνική συνύπαρξη όλων των μειονοτήτων και των κατοίκων της χώρας. Τονίζουμε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ θα είναι καταστροφική και πρέπει να απορριφθεί από την Τουρκική κυβέρνηση και από όλες τις υπεύθυνες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις.

Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκφράζει τη συνεχή διεθνιστική αλληλεγγύη του με όλες τις δημοκρατικές και φιλειρηνικές δυνάμεις της Τουρκίας στον αγώνα τους για μια κοινωνικά δίκαιη, οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας τους, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων της και έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα τους να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα και πολύπλοκα καθήκοντα που βρίσκονται μπροστά τους.

To Γραφείο Τύπου