Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/07/2007

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα θύματα των πυρκαγιών και τους άτυχους πιλότους, έκανε την εξής δήλωση:

«Θλιβόμαστε βαθιά από το γεγονός ότι υπήρξαν ανθρώπινα θύματα από τις πυρκαγιές. Θέλουμε όμως να βάλουμε κι ένα άλλο ζήτημα. Είναι ανάγκη να έχουμε τόσα ανθρώπινα θύματα; (και αναφέρομαι ιδιαιτέρως και στους πυροσβέστες αεροπόρους που χάσαμε).

Είναι ένα ερώτημα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν: Σήμερα οι πιλότοι των CANADAIR, των SL315, έχουν αντίστοιχη εκπαίδευση με τους πιλότους των πολεμικών αεροπλάνων; Είτε πρόκειται για F16, είτε πρόκειται για MIRAGE, είτε πρόκειται για SUPER PUMA, ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης των πιλότων γίνεται σε εξομοιωτές. Είτε στην Ελλάδα, είτε με τη μετάβασή τους στο εξωτερικό. Οι εξομοιωτές και η εκπαίδευση σʼ αυτούς, είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Στα πυροσβεστικά αεροπλάνα CANADAIR δεν γίνεται τέτοια εκπαίδευση, ενώ όλοι καταλαβαίνουμε ότι ιδιαίτερα οι πιλότοι αυτοί, βρίσκονται συνεχώς σε αντίξοες συνθήκες.

Το ερώτημα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας είναι, γιατί δεν γίνεται πλήρης εκπαίδευση των πιλότων, όπως εδώ και χρόνια έχει ζητήσει η Μοίρα τους; Και τι θα γίνει, προκειμένου να αποκτήσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο εκπαίδευσης, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει ή και να εξαφανίσει ακόμη τις ανθρώπινες απώλειες; Για παράδειγμα, στον Καναδά, χώρα παραγωγής των CANADAIR, όπου οι πιλότοι εκπαιδεύονται μʼ αυτόν τον τρόπο, δεν έχουν μέχρι τώρα κανένα νεκρό, από την παρέμβασή τους στις πυρκαγιές.»

To Γραφείο Τύπου