Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/07/2007

Δήλωση Π. Λαφαζάνη για ΟΛΠ και ΟΛΘ

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΠ ΚΑΙ ΟΛΘ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΛΘ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση με δυο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) προέβη σε αντισυνταγματική, πραξικοπηματική και σκανδαλώδη κατάργηση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων όσον αφορά στις αμοιβές των νεοπροσλαμβανόμενων στους ΟΛΠ και ΟΛΘ. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω ΚΥΑ, προβλέπουν ότι ο καθορισμός της αμοιβής και των αποδοχών των νεοπροσλαμβανομένων στον Οργανισμό γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΛΠ Α.Ε. και ΟΛΘ Α.Ε. και του Ειδικού Κανονισμού Εργασίας λιμενεργατικού προσωπικού.

Σήμερα η κυβέρνηση προβαίνει σε μια ακόμη αντεργατική, προκλητική μεθόδευση. Προχωρούν στην υλοποίηση των ΚΥΑ με τη σύγκλιση, την Τρίτη 31 Ιουλίου, του Δ.Σ. του ΟΛΠ σε δυο εναλλακτικές τοποθεσίες, στο Μέγαρο Διοίκησης του ΟΛΠ ή στο νέο κτήριο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Προσπαθούν με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο να αποφύγουν τις δίκαιες αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων.

Καταδικάζουμε τις πιο πάνω μεθοδεύσεις, οι οποίες, πέραν των άλλων, έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τα απαράδεκτα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ,  με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Καλούμε την κυβέρνηση, να πάψει να παρανομεί, να σεβαστεί την εργατική νομοθεσία και να αποσύρει τις δύο ΚΥΑ.

Συμπαραστεκόμαστε στις πρωτοβουλίες των εργαζομένων που σαν σκοπό έχουν να αποτρέψουν την ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και την παραβίαση των εν ισχύ Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους και των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού.»

To Γραφείο Τύπου