Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/07/2007

Ανακοίνωση Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΝ: Προστασία δασών και καταβολή αποζημιώσεωνπληγέντων

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας βιβλικής καταστροφής των δασών, με νεκρούς πολίτες και πυροσβέστες, καμένα σπίτια, καμένες καλλιεργημένες εκτάσεις (ελιές, αμπέλια, στάβλους, ζώα, κλπ.) και οδυνηρή αλλαγή του οικοσυστήματος αρκετών περιοχών (Πάρνηθα, Αχαΐα, Κεφαλλονιά, κλπ.) με μεγάλες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Είναι σίγουρο ότι η βασική αιτία είναι οι εμπρησμοί και λιγότερο τα φυσικά αίτια. Αν πάρουμε τα στατιστικά των τελευταίων χρόνων, θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε έξαρση πυρκαγιών στα δάση σε προεκλογική περίοδο και σε περιόδους που μπαίνει για συζήτηση το Άρθρο 24 του Συντάγματος ή Νομοσχέδια αποκατάστασης αυθαιρέτων κτισμάτων.

Τα δύο μεγάλα κόμματα χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές. Ωστόσο είναι συνυπεύθυνα γιʼ αυτή τη δραματική κατάσταση. Το 1991 ομόφωνα η αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής και μετά από εισηγήσεις των επιστημόνων κατέληξε σʼ ένα πόρισμα: «Οργάνωση Δασοπροστασίας σʼ ένα ενιαίο φορέα». Στο πόρισμα αυτό περιγράφεται επακριβώς ο ρόλος της πρόληψης και ο ρόλος της καταστολής.

Στο συγκεκριμένο σύστημα δασοπροστασίας, συμμετέχουν με διακριτούς ρόλους η Δασική Υπηρεσία (κύρια πρόληψη), η Πυροσβεστική Υπηρεσία (κύρια καταστολή), η Τοπική Αυτοδιοίκηση (σε συντεταγμένο και διαρκή ρόλο) καθώς και οι εθελοντικές οργανώσεις. Εκεί αποφασίστηκε και η χρηματοδότηση του ενιαίου φορέα και των επιμέρους φορέων. Όταν ήρθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, αγνόησε αυτό το πόρισμα, έκανε μοναδικό φορέα το πυροσβεστικό σώμα, αγνόησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις εθελοντικές οργανώσεις και το χειρότερο αγνόησε τη χρηματοδότηση. Την ίδια τακτική ακολούθησε ως τώρα και η ΝΔ και ιδού τα αποτελέσματα. Εάν είχε εφαρμοστεί το πόρισμα, η κατάσταση θα ήταν ασφαλώς πολύ καλύτερη.

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ καλεί όλα τα κόμματα να επανέλθουν σε νέα κοινή συμφωνία εθνικής πολιτικής για την προστασία των δασών.

- Να ανακληθεί η τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και να μην ξαναμπεί στη Βουλή Νομοσχέδιο κατοχύρωσης των αυθαιρέτων.

- Να αρχίσει η διαδικασία άμεσα αναδάσωσης και αντιπλημμυρικών έργων, καθώς η εκπόνηση δασολογίου, δασικών χαρτών και κτηματολογίου.

- Να καταγραφεί όχι μόνο η δασική έκταση που καταστράφηκε, αλλά και η αγροτική έκταση και η παραγωγή.

Για τις αγροτικές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές μονάδες που καταστράφηκαν ζητάμε:

- Άμεση καταβολή αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ και όχι μέσω των ΠΣΕΑ, γιατί είναι χρονοβόρα διαδικασία (πάνω από δύο χρόνια).

- Οι αποζημιώσεις να γίνουν στη σημερινή αξία τόσο του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, όσο και στην παραγωγή, όχι με βάση τα απαρχαιωμένα τιμολόγια του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ που αποτελούν το 1/3 ή ¼ των πραγματικών σημερινών αξιών.

- Αναστολή όλων των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών προς την ΑΤΕ.

Καλούμε όλους τους φορείς των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενωθούν και να αγωνιστούν για να εφαρμοστεί επιτέλους ένα ενιαίο εθνικό πρόγραμμα προστασίας των δασών και των οικοσυστημάτων της χώρας μας.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής