Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/07/2007

Σχετικά με την πώληση της συμμετοχής της ΔΕΗ στην Tellas

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την πώληση της συμμετοχής της ΔΕΗ στην Tellas, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Οι πολιτικές της κυβέρνησης μπορούν να κωδικοποιηθούν σε ένα και μόνο σύνθημα: Πωλείται, ιδιωτικοποιείται και παραδίδεται η Ελλάδα στο μεγάλο και κυρίως πολυεθνικό κεφάλαιο. Τον δρόμο προς πλήρη την ιδιωτικοποίηση της χώρας εγκαινίασαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνει με ταχύτατους ρυθμούς σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. Η πώληση της συμμετοχής της ΔΕΗ (50% - 1 μετοχή) στην Tellas και η πλήρης παράδοσή της στην Wind του Αιγυπτίου μεγιστάνα κ. Σαουίρις αποτελεί άλλο ένα πολιτικό έγκλημα στον δρόμο της εκχώρησης της χώρας. Το μείζον ζήτημα δεν είναι το τίμημα της πώλησης, το οποίο είναι ευτελέστατο, αλλά αυτή καθεαυτή η εκχώρηση της συμμετοχής της ΔΕΗ στην Tellas.

Η ΔΕΗ, ως δημόσια επιχείρηση, θα μπορούσε, αξιοποιώντας το μοναδικό δίκτυο της ηλεκτροδότησης της χώρας, να έχει μια δημόσια και δυναμική παρέμβαση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών στο πλάι ενός δημόσιου ΟΤΕ. Αντʼ αυτών, η ΔΕΗ, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την πλειοψηφία των μετοχών της Tellas στον Αιγύπτιο μεγιστάνα και τώρα, επί κυβέρνησης της Ν.Δ. παραδίδει και το υπόλοιπο της συμμετοχής της, την ίδια ώρα που και η ίδια η ΔΕΗ μαζί με τον ΟΤΕ οδηγούνται από την κυβέρνηση στην τελική φάση ιδιωτικοποίησής τους. Κατʼ αυτόν τον τρόπο οι στρατηγικοί τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι έτοιμοι να παραδοθούν πλήρως και ολοσχερώς σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, κυρίως πολυεθνικά.

Μια χώρα που πουλάει ό,τι έχει και δεν έχει, δεν έχει κανένα απολύτως μέλλον και διακυβεύει την ίδια της την υπόσταση. Αυτό συμβαίνει στις μέρες μας και, δυστυχώς, συνιστά δικομματικό συναινετικό όραμα. Πρόκειται για κατάντημα.

To Γραφείο Τύπου