Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/08/2007

Έμμεσες αιχμές Αλμούνια για πρόσθετο κρυφό έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό

Η Κομισιόν κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τις οφειλές του Δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ

Απάντηση Αλμούνια στον Δ.Παπαδημούλη

Η Κομισιόν κρατά κλειστά τα χαρτιά της όσον αφορά το χρέος του δημοσίου προς τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς. Όπως αναφέρει ο Επίτροπος κ. Αλμούνια απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη: «δεν διατίθενται οι πληροφορίες για το χρέος (ή τις υποχρεώσεις) του δημοσίου στις δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς. Η Eurostat δεν συλλέγει πληροφορίες για το δημόσιο χρέος ή τις υποχρεώσεις του πιστωτή.»

Ο Δ.Παπαδημούλης με ερώτησή του, ζητούσε από την Επιτροπή να παράσχει στοιχεία για τις οφειλές του δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ, δεδομένου ότι τόσο ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ κι άλλες ΔΕΚΟ εκτελούν κοινωνικό έργο χωρίς να πληρώνονται από το δημόσιο για τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο παράδειγμα της Ολυμπιακής, της μόνης μέχρι στιγμής επιχείρησης με δημόσιο χαρακτήρα, που διεκδίκησε σε διαιτητικό δικαστήριο και κέρδισε επιστροφή οφειλών του δημοσίου ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αλμούνια, στην απάντησή του, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, αναφέρει ότι: «Το δημόσιο χρέος και έλλειμμα που σχετίζονται με τη δημοσιονομική εποπτεία (κατʼεφαρμογή του άρθρου 104 της Συνθήκης) είναι το χρέος και το έλλειμμα του γενικού δημόσιου τομέα. Δεν περιλαμβάνονται το έλλειμμα/πλεόνασμα και το χρέος των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Επομένως, το χρέος των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και οι δαπάνες τους δεν επηρεάζουν το δημόσιο έλλειμμα και χρέος, εκτός αν πραγματοποιούνται για λογαριασμό του δημοσίου και μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταφορά μετρητών από το δημόσιο στην επιχείρηση ή τον οργανισμό.»

Όμως, στη συνέχεια της απάντησής του, ο Επίτροπος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης πρόσθετου κρυφού ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, τονίζοντας επί λέξει ότι: «όταν μια δαπάνη πραγματοποιείται από μια δημόσια επιχείρηση ή οργανισμό για λογαριασμό του δημοσίου ή όταν μια δημόσια επιχείρηση παρέχει υπηρεσία στο δημόσιο, πρέπει να υπάρχει αντίκτυπος στο δημόσιο έλλειμμα ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής της.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η απάντηση της Κομισιόν, παρά τις γενικόλογες και αμφίσημες διατυπώσεις της, αφήνει σαφείς σκιές και αναπάντητα ερωτήματα για την κυβερνητική λογιστική και τα δημόσια οικονομικά.

Ο κ. Αλμούνια με την απάντησή του διατυπώνει σαφείς αιχμές για πρόσθετο κρυφό έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, στον βαθμό που οι ΔΕΚΟ παρέχουν στο κράτος δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς να τους καταβάλλεται γιʼ αυτό το αντίστοιχο ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι πάντες στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι αυτό που αναγνώρισαν τελεσίδικα τα ελληνικά δικαστήρια για την Ολυμπιακή, -δηλ. την ύπαρξη σημαντικού χρέους του δημοσίου προς την εταιρεία- ισχύει σε μεγάλη έκταση και για πολλές ακόμη ΔΕΚΟ. Η μόνη, που επιμένει να αρνείται αυτή την αλήθεια, δέσμια της «δημιουργικής» της λογιστικής, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο κύριος Αλογοσκούφης.

To Γραφείο Τύπου