Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/08/2007

Δήλωση Γ.Τόλιου για αποζημιώσεις πληγέντων από πυρκαγιές

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για θέματα Αγροτικής Πολιτικής, έκανε την εξής δήλωση, σχετικά με τις εξαγγελθείσες αποζημιώσεις αγροτών και άλλων πληγέντων από τις πυρκαγιές.

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και μειωμένης αξιοπιστίας. Ανάλογες υποσχέσεις είχε δώσει πέρυσι στους πληγέντες της Χαλκιδικής και ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις.

Εμείς προτείνουμε να ληφθούν άμεσα μέτρα σε δύο κατευθύνσεις:

1.Οικονομική στήριξη των πληγέντων και υπολογισμό των αποζημιώσεων, στην πραγματική αξία των καταστροφών που είχαν οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι απασχολούμενοι στην ύπαιθρο.

-Αναστολή εξόφλησης δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων σε Τράπεζες και ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών

-Καταβολή επιδομάτων ανεργίας σε εργαζόμενους μισθωτούς της υπαίθρου (στην παραγωγή και επεξεργασία προϊόντων), που έχασαν τη δουλειά τους από τις πυρκαγιές.

2. Μέτρα αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών και δασοπροστασίας:

-Aνάκληση της πρότασης για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος

-Σύνταξη δασολογίου, δασικών χαρτών και κτηματολογίου

-Δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας.

-Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας των πληγέντων περιοχών, άμεση προώθηση της αναδάσωσης των καμένων δασών χωρίς καμιά εξαίρεση, ώστε να αποθαρρύνει νέους εμπρησμούς και καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων.

Τα δάση και το περιβάλλον είναι δημόσια, κοινωνικά αγαθά και όχι προϊόντα κερδοσκοπίας και σφετερισμού δημόσιας περιουσίας».

To Γραφείο Τύπου