Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/08/2007

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του κ. Αλογοσκούφη όσον αφορά στο Νομοσχέδιο για την διαχείριση του Δʼ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ), έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η κυβέρνηση, με συνευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, παρά τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις, απέτυχε πλήρως στη διαχείριση του Γʼ ΚΠΣ, αφού η χώρα κινδυνεύει να χάσει κοινοτικούς πόρους που μπορεί να φτάσουν έως 5 δις ευρώ, ενώ και οι πόροι που απορροφήθηκαν έχουν αμφίβολη παραγωγική και αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για το Δ΄ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) καθιστά ακόμα πιο συγκεντρωτική, πελατειακή και γραφειοκρατική τη διαχείριση του Δʼ ΚΠΣ, ενώ σημαντικό μέρος του ιδιωτικοποιείται με την ανάθεσή του σε  ιδιωτικές εταιρείες, την ίδια ώρα που παρακάμπτεται σχεδόν πλήρως η Δημόσια Διοίκηση και ο δημοκρατικός προγραμματισμός με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων. Ο κίνδυνος να χαθούν νέοι πόροι από το τελευταίο για τη χώρα μας κοινοτικό πακέτο, ενώ και αυτοί που θα απορροφηθούν να μην έχουν το αντίστοιχο παραγωγικό και αναπτυξιακό αντίκρισμα, διαγράφεται περίπου ως βέβαιος.

Η αδυναμία μέχρι σήμερα των κυβερνήσεων να απορροφήσουν τα αλλεπάλληλα κοινοτικά πακέτα και να τα αξιοποιήσουν για την κοινωνική και αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Τέλος, όσον αφορά στις εξαγγελίες του κ. Αλογοσκούφη περί εθνικής σύνταξης, αυτές δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά μια προεκλογική επικοινωνιακή δημαγωγία η οποία αναδεικνύει το μέγεθος της αντικοινωνικής υποκρισίας της κυβερνητικής πολιτικής.  Ο μόνος δρόμος για αξιοπρεπείς συντάξεις είναι η πραγματική αύξησή τους, πρώτα από όλα των κατώτατων συντάξεων. Η κυβέρνηση, όμως,  με την λεγόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, αυτό που επιδιώκει είναι να σφαγιάσει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, παραχωρώντας ως άλλοθι προς τα θύματά της, μια δήθεν εθνική σύνταξη, πείνας και πενίας.

To Γραφείο Τύπου