Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/08/2007

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μαζί με τη βουλευτή Ασ. Ξηροτύρη, συναντήθηκε σήμερα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «ΜΕ ΜΙΑ ΠΛΑΤΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ»

Αμέσως μετά, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Ενώ όλος ο πλανήτης ασχολείται με το θέμα του φαινομένου του θερμοκηπίου και μειώνει τους ενεργειακούς ρύπους ή προστατεύει τα δάση του, στην Ελλάδα γίνεται το εντελώς αντίθετο. Νομίζω ότι το σκάφος έχει λάθος πορεία και πρέπει να υπάρξει αλλαγή 180 μοιρών.

Ζητήσαμε μια συνάντηση με τις οργανώσεις Greenpeace και WWF και ευχαριστούμε τους διευθυντές, τον κ. Καραβέλα και τον κ. Χαραλαμπίδη, για μια σειρά λόγους.

Πρώτον, για την προδρομική δράση την οποία είχαν σχετικά με τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεύτερον, για να ζητήσουμε τις σκέψεις, τις προτάσεις, τις απόψεις τους σε μια σειρά σημαντικά θέματα για το περιβάλλον, όπως πρόληψη, προστασία των δασών, κτηματολόγιο, άρθρο 24 του Συντάγματος, δασικοί χάρτες, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, δημόσια μέσα συγκοινωνίας, θέματα στα οποία έχουμε κοινές κατευθύνσεις.

Τρίτον, γιατί πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια πλατύτατη οικολογική συμμαχία στην οποία  να συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν, όχι απλώς να είναι ευαίσθητοι και φιλικοί προς το περιβάλλον, αλλά να στρατευθούν στην υπόθεση του περιβάλλοντος. Μέσα στο κλίμα οικολογικής καταστροφής που βιώνουμε αυτό το καλοκαίρι, τα δείγματα που παίρνουμε, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, από την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα από τη νεολαία, είναι πάρα πολύ αισιόδοξα και νομίζω ότι με μια κοινή στράτευση, με αυτή την πλατιά οικολογική συμμαχία, μπορεί να αναστραφεί η πορεία που ακολουθείται μέχρι σήμερα.»

Δ. Καραβέλας, διευθυντής WWF HELLAS

«Τώρα όσο ποτέ νομίζω το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για τον πολιτικό κόσμο. Είχαμε σήμερα μια πολύ ανοιχτή και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Θεωρούμε ότι τα ζητήματα περιβάλλοντος εν όψει και εκλογών πρέπει να τεθούν πρώτα στην ατζέντα, και προς αυτή την κατεύθυνση και προς αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται με τις προτάσεις μας να βρούμε τον κοινό τόπο και να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο πραγματικά το ζήτημα περιβάλλον θα λάβει μια άλλη διάσταση για τη χώρα μας. Είναι πλέον καιρός».

Ν. Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της GREENPEACE

« Οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ, οι πυρκαγιές είναι εδώ, δεν είναι ένα τυχαίο συμβάν, είναι θα έλεγα μια αναμενόμενη καταστροφή και  μέσα σʼ αυτό το πλαίσιο είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ανοιχτή συζήτηση με τον κ. Αλαβάνο, για να δούμε αφʼ ενός πώς  μπορούμε να συντονίσουμε τη δράση μας , πώς μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα μέσα σε ένα τόσο γκρίζο και μαύρο περιβάλλον, και πώς μπορούμε όλοι μας., από πολιτικά κόμματα μέχρι κοινωνία των πολιτών, να συμβάλλουμε ώστε το περιβάλλον και τα καυτά προβλήματά του να μπουν στο τραπέζι εν όψει των εκλογών αλλά και στην πολιτική ζωή και στην κοινωνία.»

To Γραφείο Τύπου