Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/10/2005

Η παρέμβαση των λαών: ο τρίτος άτυπος διαπραγματευτής στις ενταξιακή πορεία Ε.Ε. - Τουρκίας

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, τόνισε:

«Το διαπραγματευτικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν μας ικανοποιεί. Ευθύνεται γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση που δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες και δεν αξιοποίησε δυνατότητες που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες. Δυστυχώς, η έναρξη των διαπραγματεύσεων σημαδεύτηκε αρνητικά και από την παρέμβαση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τώρα πλέον μπήκαμε σε μια νέα φάση των ευρωτουρκικών σχέσεων, και δεν επιτρέπεται καμιά επανάπαυση. Θα είναι ασυγχώρητη η απουσία πρωτοβουλιών από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε κάθε βήμα των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση της ʼγκυρας πρέπει να νιώθει ότι η πορεία αυτή απαιτεί υψηλά «διόδια», πριν απ’ όλα τη λύση του Κυπριακού και την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο ΣΥΝ από την πλευρά του, μέσα και από τη συμμετοχή του στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στο Ευρωκοινοβούλιο, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν συμφωνούμε με εκείνους που μιλούν σαν να μην μπορεί ποτέ να αλλάξει η Τουρκία. Υπάρχουν στη γειτονική μας χώρα, σημαντικές αριστερές και φιλειρηνικές δυνάμεις, το κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα κοινωνικά κινήματα.. Μαζί τους μπορούμε να μετατρέψουμε την παρέμβαση των λαών της Ευρώπης σε τρίτο άτυπο και καθοριστικό διαπραγματευτή στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας».

To Γραφείο Τύπου