Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
03/08/2007

Ανακοίνωση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι μας προειδοποιούν: ΟΧΙ στα σχέδια για την «αντιπυραυλική ασπίδα». ΝΑΙ σε μια Ευρώπη και έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.

Τιμώντας την 62η επέτειο του πυρηνικού βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τονίζει ότι στην σημερινή παγκόσμια κατάσταση η επέτειος αυτή περιέχει ένα επείγον μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης του παγκόσμιου κινήματος κατά του πολέμου και του μιλιταρισμού και συνακόλουθα του αγώνα για μιάν Ευρώπη και έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.

Η πυρηνική απειλή μεγαλώνει, τόσο μέσω της έρευνας όσο και της παραγωγής νέων πυρηνικών όπλων από τις πυρηνικές δυνάμεις, καθώς και της μη-συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες για τη μη-διασπορά των πυρηνικών όπλων. Κυρίως όμως λόγω του γεγονότος ότι η διεθνής πολιτική καθορίζεται από κυρίαρχους κύκλους σʼόλο τον κόσμο που εργάζονται για πολιτική κυριαρχία και ηγεμονία σύμφωνα με τα δικά τους εθνικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Πρώτη απʼόλους η κυβέρνηση Μπους, που δεν σταματά να έχει ηγεμονικές προθέσεις και να ακολουθεί μια πολιτική κούρσας των εξοπλισμών, παγκόσμιου εμπορίου όπλων και πολιτικού και στρατιωτικού εκβιασμού. Τέτοιες πολιτικές οδηγούν την ανθρωπότητα σε αδιέξοδο. Λέμε ΟΧΙ σε τέτοιες διεθνείς πολιτικές.

Γιʼαυτό, εμείς στην Ευρώπη ανησυχούμε έντονα για τους νέους κινδύνους που δημιουργούνται, ιδιαίτερα από τα σχέδια των ΗΠΑ για την λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» Το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης Μπους, που επισήμως ονομάζεται «Εθνική Πυραυλική Αμυνα», δεν είναι ούτε  «εθνικό» ούτε «αμυντικό». Είναι η αναβίωση του λεγόμενου «πολέμου των άστρων» του Ρήγκαν, επεξεργασμένου 25 χρόνια πριν, όταν ο ψυχρός πόλεμος ήταν στο αποκορύφωμα του.

Το σημερινό σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε νέο ψυχρό πόλεμο και νέα διαίρεση της Ευρώπης, ειδικά μετά την απόφαση των κυβερνήσεων Τσεχίας και Πολωνίας – σε αντίθεση με την πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο αυτές χώρες που απορρίπτουν αυτά τα σχέδια – να πάρουν μέρος στην εγκατάσταση ενός ραντάρ και 10 συστημάτων αναχαίτισης στα έδαφη τους.

Αποτελούν μεγάλο βήμα πίσω στις προσπάθειες αναβίωσης της παγκόσμιας διαδικασίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Αντίθετα, έχει τεθεί σε κίνηση μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών και επιπλέον σημαντικές συμφωνίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, όπως η ΑΒΜ και η Συνθήκη του 1987 για την κατάργηση των «ευρω-πυραύλων», γνωστή ως INF καταργούνται ή βρίσκονται κάτω από σοβαρή απειλή.

Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στο σχέδιο αυτό και καλούμε, για άλλη μια φορά, όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην πάρουν μέρος στην πραγματοποίηση του. Να εργασθούν για την αναζωογόνηση της διαδικασίας πυρηνικού αφοπλισμού μέσω του ΟΗΕ και για ένα συνολικό, πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας, με βάση τις αρχές του ΟΑΣΕ, με την συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Η απάντηση στον κίνδυνο διασποράς των πυρηνικών είναι ο δρόμος για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, που απαιτείται από την Συνθήκη Μη-Διασποράς. Η Συνθήκη αυτή πρέπει να ενισχυθεί μέσω μιάς νέας Διάσκεψης του ΟΗΕ και να είναι απόλυτα σεβαστή τόσο από τις πυρηνικές όσο και από τις μη-πυρηνικές δυνάμεις. Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις κυβερνήσεις άλλων χωρών επίσης, να επικυρώσουν την Συνθήκη για την Πλήρη κατάργηση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT). Ζητούμε την απόσυρση όλων των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ που υπάρχουν ακόμα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Απαιτούμε την απόρριψη του δόγματος του πυρηνικού «πρώτου πλήγματος» και των «προληπτικών πολέμων».

Επαναλαμβάνουμε την υποστήρικη μας στην Εκκληση της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι του 2005, που στοχεύει στην πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων ως το 2020.

Ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα είναι εφικτός και αναγκαίος.

To Γραφείο Τύπου