Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/08/2007

Δήλωση Π.Τριγάζη, υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ: Η Ευρώπη να μη γίνει «Euroshima». Στίγμα για τη ΝΔ η υποστήριξη στην «αντιπυραυλική ασπίδα».

Η κραυγή «Όχι άλλη Χιροσίμα» -πιο δραματική φέτος- σημαίνει «Όχι στα σχέδια Μπους για την αντιπυραυλική ασπίδα». Η Ευρώπη  να μη γίνει «Euroshima». Αποτελεί στίγμα για την κυβέρνηση της ΝΔ η υποστήριξη στα σχέδια αυτά. Από την πλευρά μας, λέμε όχι σε νέο ανταγωνισμό πυρηνικών εξοπλισμών, νέο ψυχρό πόλεμο, νέα διαίρεση της Ευρώπης, νέες αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες, που ήδη ξεπέρασαν παγκοσμίως τα επίπεδα του ψυχρού πολέμου, κάνοντας άλμα κατά 37% τα 10 τελευταία χρόνια. Σε μια περίοδο μεγάλης οικολογικής κρίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι πυρηνικές δοκιμές και άλλες στρατιωτικές δραστηριότητες έχουν συντελέσει στις δυσμενείς κλιματικές αλλαγές.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καλεί σε εγρήγορση και πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της «αντιπυραυλικής ασπίδας». Για μια Ευρώπη και έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Για ένα αντιπυρηνικό κίνημα ανάλογο με εκείνο της δεκαετίας του ʼ80, που συνέβαλε καθοριστικά στην κατάργηση των «ευρωπυραύλων».

Δράσεις

-Υποστηρίζουμε το στόχο της διεθνούς κίνησης «Δήμαρχοι για την ειρήνη» και του Δημάρχου της Χιροσίμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά μέχρι το 2020. Καλούμε τους  έλληνες δημάρχους να πάρουν μέρος στη σχετική διεθνή καμπάνια.

-Θεωρούμε ότι το πλαίσιο του ΟΑΣΕ πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί για έναν διάλογο όλων των ευρωπαϊκών χωρών που θα αποτρέψει νέους πυρηνικούς εξοπλισμούς. Με προοπτική ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας, χωρίς το ΝΑΤΟ.

-Έχουμε ζητήσει, το θέμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας» να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην επόμενη σύνοδό της τον Οκτώβριο.

-Θα διεκδικήσουμε να συμπεριληφθεί σε ένα «νέο Κιότο» ο έλεγχος και των καταστροφικών επιπτώσεων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον.

-Η αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς των πυρηνικών όπλων απαιτεί βήματα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό. Ειδικότερα, για τη Μ. Ανατολή, υποστηρίζουμε τη μετατροπή της σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής»

To Γραφείο Τύπου